Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förbundet: IAAF har reagerat på naglarna

Foto: Robban Andersson

MOSKVA/STOCKHOLM. Emma Green Tregaro visade upp regnbågsfärgade naglar i höjdhoppskvalet häromdagen.

Inför finalen kontaktade det internationella förbundet det svenska friidrottsförbundet - det berättar generalsekreterare Anders Albertsson på en pressträff inför finalen.

– De har kontaktat oss och reagerat, säger han.

Friidrotts-VM har präglats av Emma Green Tregaros protest mot Rysslands nya antigay-lagar som förbjuder homosexuell propaganda i landet.

Höjdhopperskan kom till start med regnbågsfärgade naglar i kvalet häromdagen - något som har fått stor uppmärksamhet.

Bland annat menade stavhoppsstjärnan Jelena Isinbajeva att det var "respektlöst" gjort av svenskan.

"Har förklarat för Emma"

Inför lördagens höjdhoppsfinal valde det svenska friidrottsförbundet att kalla till en pressträff i Moskva.

Generalsekreterare Anders Albertsson kom då med ett kort uttalande.

– Det svenska friidrottsförbundet åker ut och tävlar i världen under ett regelverk som sätts av det internationella friidrottsförbundet. Det består av olika saker, bland annat av en "code of etics" som är ett dokument som tar upp friidrottens gemensamma syn på diskriminering av olika slag, kön, hudfärg, religion och sexuell läggning. Å andra sidan har vi en regelbok med regler för friidrottstävlingar. Där finns en "code of conduct" för hur man agerar under ett mästerskap. Där står det uttryckligen att det inte är tillåtet med kommersiella eller politiska manifestationer. Vi har förklarat de här reglerna för laget, även för Emma Green Tregaro, säger han.

Under uppvärmningen inför lördagens final visade det sig att Emma Green Tregaro inte ställer upp med regnbågsfärgade naglar i finalen.

I stället blir det helröda naglar.

"Inga påtryckningar"

När Anders Albertsson får frågor om lördagens nagelfärg säger han att inte visste om det.

– Okej, då har hon valt att måla dem röda, säger han.

Han berättar dock att IAAF har kontaktat det svenska friidrottsförbundet i ärendet.

– IAAF tar avstånd från diskriminering i sitt regelverk. De tar också avstånd från politiska manifestationer, vilket det här kan sägas vara. Enligt den informationen vi har fått kan en regeltolkning vara att det här är det, säger Anders Albertsson.

– Det har inte varit några påtryckningar. De ville påminna oss om det regelverket som finns.

Tycker du att IAAF är petiga som anmärker på naglarna?

– De har inte markerat mot hennes naglar, de har kontaktat oss och reagerat. Jag är här för att tävla under IAAF:s flagga, sedan kan jag personligen sympatisera med Emma Green Tregaro.

– Uppfattningen man får är att det kom från hennes hjärta, men med tanke på uppmärksamheten, blir en aktion av samma slag i finalen en tyngre markering än i kvalet. Jag tror inte att Emma trodde att det här skulle bli så stort.

"Lyckad aktion"

Anders Albertsson tycker ändå att aktionen har varit lyckad.

– Hade man varit PR-ansvarig för Emma Green Tregaro hade man nog tyckt att det en väldigt lyckad så kallad aktion. Det internationella förbundet är för alla människors lika rättigheter. Det kan förefalla att IAAF är mot det, men läser man hela regelboken ser man att det inte är så, säger han.

"Kan förstå det"

För SportExpressen.se utvecklar Anders Albertsson hur han ser på allt som har hänt.

– Enligt den information som vi har fått ser de det här som en politisk aktion och det har vi informerat laget om. De har inte satt ner foten, de har informerat oss om vilka regler som gäller och ingen i laget har ju blivit diskkvalificerad.

Så nagelincidenten ses som en politisk aktion av IAAF?

– Ja, nu gör den det efter två dygn av skriverier som har fått eko över hela världen. Därför har vi valt att informera Emma och laget om vilka regler som gäller och att vi ska följa de reglerna.

Många ser de regnbågsfärgade naglarna som en symbol för kärlek.

– Det gör jag också, jag supportar hela grejen med Pride och att alla är lika värda och att man ska få älska vem man vill. Men nu tävlar vi under IAAF:s flagg så jag förstår att man kan se det här som en politisk aktion, säger Anders Albertsson.

Höjdhoppsfinalen med Emma Green Tregaro börjar klockan 16.00.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!