Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Folk vänder sig om på gatan och tittar”

Stjärnskottet Kristjan Ceh ska utmana Daniel Ståhl i framtiden.
Kristjan Ceh.Foto: Doxakey.
Ceh är uppväxt på en bondgård i Slovenien.Foto: Doxakey.
Han pekas ut som en ny superstjärna i diskus.Foto: Doxakey.
Ceh med sin tränare Rajher Gorazd.Foto: Privat.
Ceh på VM i Doha.

Här är jätten från Slovenien som ska utmana Daniel Ståhl om medaljerna i framtiden.

Kristjan Ceh, 21, har ökat sitt personliga rekord med fem meter i år – och beskrivs som både större, starkare och snabbare än Ståhl.

– Jag får mycket uppmärksamhet eftersom jag är så stor. Folk vänder sig om på gatan och tittar på mig, säger Ceh i en videointervju med SportExpressen.

Kristjan Ceh ler som ett litet barn i webbkameran.

Vi har precis berättat att det har börjat tisslas och tasslas om honom i Sverige. I en artikel i Aftonbladet kallas han för ”ett monster” och ”ett unikum” och den 21-årige slovenen hyllas av både Daniel Ståhl och tränaren Vesteinn Hafsteinsson.

– Är det så?, säger Ceh och ser nästan ut att rodna.

– Vad ska jag säga? Jag vet inte! Men… jag träffade faktiskt Daniel Ståhl under VM i Doha. Jag gratulerade honom till guldet och då sa han till mig att jag kommer få en fantastisk framtid. Han kanske har rätt i det.

Utvecklingen tyder i alla fall på det.

Förra året kastade Kristjan Ceh som bäst 63,82. Den här säsongen har han redan kastat 68,75.

– Ärligt talat så var det här ingenting jag hade förväntat mig. Jag trodde att jag skulle nå den här nivån nästa år, i bästa fall, men det kom redan nu, säger Ceh som nu pekas ut som en kandidat att slå det 34 år gamla världsrekordet som lyder 74,08.

Kristjan Ceh i videosamtal med SportExpressen.

Får hjälp av professor

Vad är hemligheten bakom din utveckling?

– Jag tror hemligheten är hela mitt team. I december förra året började jag jobba med en professor som heter Stanislav Stuhec. Han gör videoanalyser av mina rörelser i diskusringen och tittar på allting ur en väldigt vetenskaplig synvinkel, för att jag ska få ut maximalt med kraft i mina kast.

– Jag tror det är en av de stora anledningarna till att jag kastar fem meter längre i år.

Du tror inte att Ståhl kommer att kontakta den här professorn nu, efter att du berättat om det?

– Haha, det får han göra! Det vore intressant om Daniel kom hit till Slovenien och tränade med mig, vi kan säkert lära oss av varandra. Han är välkommen när han vill.

Många undrar exakt hur stor du är. Vad är svaret?

– Jag är 206 centimeter lång, så jag är lite längre än Daniel Ståhl. Och jag har ungefär 220 centimeter mellan fingerspetsarna om jag sträcker ut armarna.

– När jag började med diskus för sex år sen insåg jag ganska snabbt att mina långa armar är en stor fördel i den här sporten. Jag kände att det här verkligen var något för mig.

FAKTA: Tog guld på U23-VM i Gävle

Namn: Kristjan Ceh.

Ålder: 21 år.

Född: Ptuj, Slovenien.

Längd: 206 cm.

Vikt: 116 kg.

Tränare: Rajher Gorazd.

Personligt rekord i diskus: 68,75.

Meriter: Tog guld på U23-VM i Gävle förra året. Har Europa-rekordet för kastare under 23 år. Har också det slovenska rekordet i diskus.

Planen inför OS i Tokyo

Får du mycket uppmärksamhet eftersom du är så stor?

– Ja, så är det. Folk vänder sig om på gatan och tittar på mig. Oftast är det bara roligt, men det kan vara jobbigt också.

Vill folk ta bilder och sånt?

– Nej, inte så ofta. Jag tror att folk är rädda för mig, säger Kristjan Ceh och flinar.

När vi börjar prata om framtiden är det tydligt att Ceh tänker långsiktigt. Trots att hans nya personliga rekord 68,75 hade räckt till VM-guld i Doha i fjol så vägrar han spekulera i sina chanser på OS i Tokyo nästa år. Han ska bara dit för att ”samla på sig erfarenhet inför framtiden”.

Kristjan Ceh är ute på en lång resa, där slutmålet är att slå världsrekordet.

– Någon måste slå det! Och jag hoppas att det blir jag, säger Ceh vars efternamn uttalas ”tje-ch”.

Han fortsätter:

– Som diskuskastare kommer jag aldrig vara ute efter att slå Daniel Ståhl eller någon annan. Jag vill bara kasta så långt som möjligt, längre än vad jag någon gång kastat tidigare. Hela tiden utvecklas.

– Förhoppningsvis kan jag utmana världsrekordet inom några år.

TV: Skickar erbjudande till Daniel Ståhl

Kristjan Ceh: ”Du är inbjuden...”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.