Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Finska stjärnan fast för doping: ”Stor mardröm”

Den finska häckstjärnan Lotta Harala, 28, stängdes av för doping i höstas. 

Nu berättar hon om den tuffa tiden i ett känslosamt inlägg på Instagram. 

Jag hoppas att ingen idrottare ska bli föremål för den här stora mardrömmen jag har gått igenom”, skriver Lotta Harala och visar upp en bild på sig själv med tårar längs kinderna. 

Det var under GP-tävlingen i finska Esbo under augusti som häcklöparen och finska landslagsstjärnan Lotta Harala lämnade ett dopingprov som visade spår av det dopingklassade ämnet 5-methylhexan-2amin. 

Enligt Harala ska ämnet ha funnits i ett kosttillskott som hon använde före tävlingen. Enligt testet fanns bara en liten mängd av ämnet i kroppen och ska enligt disciplinnämnden inte påverkat hennes prestationsförmåga. Antidopingbyrån ansåg att Harala inte fått i sig ämnet avsiktlig eftersom det förbjudna ämnet inte fanns med i innehållsförteckningen. Harala beställde ett B-prov, som också kom tillbaka positivt. 

Häcklöparen stängdes därmed av från all tävling i tre månader. 

– Det kreatin som jag vanligtvis brukar använda tog slut så under de sista fem dagarna innan tävlingen använde jag ett annat märke. Jag har också konsulterat min läkare om näring och tillskott. Blodprov har visat att jag behöver det, säger Harala i ett pressmeddelande från friidrottsförbundet som Yle har publicerat.  

– Vi vet var den förbjudna substansen kommer ifrån och jag har gjort allt för att få klarhet i saken. En idrottare har ändå ett väldigt stort ansvar, fortsatte Harala. 

Haralas känslosamma uppmaning

Nu är Harala fri för att tävla igen och i samband med att avstängningen hävdes publicerade finskan ett känslosamt inlägg på Instagram där hon berättar om den senaste tiden som hon beskriver som väldigt tuff. 

”Jag hoppas att ingen idrottare i framtiden ska bli föremål för den här mardrömmen som jag har gått igenom”, skriver Harala samtidigt som hon visar upp en bild på sig själv med tårar längs kinderna.

”Det är viktigt att enbart använda kosttillskott vid behov. Kontrollera produkten noggrant och vad den innehåller. Annars kan den det bli fruktansvärda påföljder”.

Lotta Harala har fått ta emot flera hatmeddelanden efter sin avstängning och svarar nu på ilskan hon har fått från följare på Instagram. 

”Jag har gjort allt det uppenbara och kontrollerat allt. Jag kunde inte ha gjort något annorlunda. Lyckligtvis har detta dokumenteras efteråt”, skriver hon enligt finska Gekkonen

Harala slutade på fjärde plats i 100 meter häck under U18-VM 2009. Därefter har hon tagit flera SM-medaljer (Suomen mestari) i finska mästerskap och deltagit i Finnkampen vid upprepade tillfällen. Hennes personliga rekord på 100 meter häck är 13,07. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.