Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Finska larmet: ”Nivån är oacceptabelt låg”

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN

HELSINGFORS. Ny svensk dubbelseger i Finnkampen. 

Då riktar experten Arto Bryggare svidande kritik mot bredden på finsk friidrott. 

– Nivån är oacceptabelt låg, säger han till Iltalehti.

Enligt papperslandskampen skulle det bli en av de tuffare Finnkamperna för svensk del på flera år. På herrsidan hade Sverige en knapp fördel, men på damsidan pekade siffrorna mot att Finland skulle vinna med 23 poängs marginal. 

Verkligheten blev en annan. Sverige visade sig vara numret större i flera grenar och kammade på söndagen hem sin fjärde raka dubbelseger. 227,5-204,5 på herrsidan och 225,5-205,5 på damsidan. 

– Det här var riktigt skönt. Hade det gått oss emot i stället för att vi hade lite medgång så hade vi kunnat förlora dubbelt och det hade känts väldigt tungt. Att vi tar en dubbelseger är enormt, säger den svenska förbundskaptenen Kajsa Bergqvist. 

Svenska bredden knäckte Finland

Resultatet kommer lite som en överraskning efter ett urstarkt finskt EM. Men såväl finländska som svenska experter är överens om att efter ett par tuffa avhopp i den finska truppen så var den svenska bredden överlägsen. 

– Bredden visar sig här. Vi hade även slagit Norge om vi pratar bredd. Sverige har medvetet satsat på att utveckla friidrotten genom det. Men Sverige är klart bättre än Finland även i toppen, säger Radiosportens expert Miro Zalar.

– Finland såg på förhand ut att ha chanser till en bra landskamp, men tyvärr – som det ser ut i dag – så är bredden inte tillräckligt bra, säger Yle Sportens expert Mikael Ylöstalo. 

– Om topparna uteblir så försvagas landslaget kraftigt. Sverige har särskilt på löparsidan nya ersättare som kan slängas in, som nästan klarar av att matcha topparnas tider. Där är Sverige hästlängder före Finland, slår experten fast.

Finska bredden sågas av ikonen

Finland fick klara sig utan bland andra Wilma Murto (EM-guld i stavhopp), Camilla Richardsson och Topi Raitanen (EM-guld på 3000 meter hinder). 

Enligt Arto Bryggare, tidigare VM-tvåa och OS-bronsmedaljör på 110 meter häck, var avsaknaden av de två sistnämnda särskilt kännbar. 

– Det slog hårt mot oss. Hade distansloppen varit jämnare så hade situationen kunnat vara en helt annan, säger han till Iltalehti

Samtidigt säger Bryggare att den finländska bredden är för svag. 

– Vi har ett par toppidrottare, men den generella nivån är oacceptabelt låg, framför allt i distanslöpning, säger han och fortsätter: 

– Jag känner mig orolig. 

Kajsa Bergqvist om dubbelsegern 

Svensk seger för både herrarna och damerna i Finnkampen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.