Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Finns inget bättre än Sverige på sommaren”

Armand Duplantis.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Duplantis med mamma Helena.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES/ROBERT EKLUND ROBERT EKLUND
Duplantis klarade 5,94 på Ullevi.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Armand Duplantis hade egentligen tänkt ta OS-guld den här sommaren.

Men så blev det inte.

I stället har han fått prova på att bo i Sverige, fira midsommar och njuta av ett lite lugnare tempo.

– Det finns inget som är bättre än Sverige på sommaren, säger Duplantis.

Armand Duplantis, 20, har precis hoppat 5,94 på Ullevi när SportExpressen träffar honom. Det är nytt stadionrekord och nytt världsårsbästa, men han verkar ganska oberörd.

– Med tanke på att jag inte hoppade med full ansats var det helt okej, säger Duplantis medan han packar ner sina spikskor i en träningsväska.

Han har några märkliga månader bakom sig.

I februari slog ”Mondo” världsrekord två gånger om och pekades ut som storfavorit inför OS i Tokyo. En månad senare kom coronaviruset och vände upp och ner på allting.

– Ja, det var så märkligt. Ena stunden var man ny världsrekordhållare och svävade på moln. Man tänkte: ”Ge mig OS nu på en gång så försöker jag ta guldet!” Sen… det känns som det bara var någon dag senare, så stängdes allting ner och det fanns inget kvar att sikta på under den här säsongen.

Ny lägenhet i Uppsala

Hur hanterade du det?

– Ganska bra. Men som idrottare var det svårt. Inga träningsanläggningar var öppna borta i USA och även om jag har en stavhoppsbana i trädgården så… det är inte optimalt.

I juni fick Armand Duplantis möjlighet att flyga över till Sverige tillsammans med mamma Helena och sin lillasyster Johanna. Då flyttade han in i sin nya lägenhet i Uppsala och fick möjlighet att träna på IFU Arena, där det går att hoppa stavhopp både inomhus och utomhus.

– Det var skönt att komma till Sverige. Det är inte riktigt samma spänning i luften här som det är i USA, när det gäller coronaviruset. Det är en tydlig skillnad, tro mig. Nu försöker jag bara hålla mig frisk och hålla humöret uppe.

Duplantis på IFU Arena.Foto: Upsala IF, Facebook.

Är det svårt att motivera sig när det inte finns några stora tävlingar att sikta in sig på?

– Så är det. Jag har bra förutsättningar i Uppsala och om vädret är bra har jag inga problem med att gå upp på morgonen och träna. Men jag vet inte vad jag tränar för just nu. Och jag behöver ha ett mål. Jag är väldigt måldriven.

– När jag har ett mål så gör jag allt för att nå det. Men nu… jag vet inte vad jag vill ha ut av den här säsongen. Det är nog första gången i mitt liv det är så. Jag vet inte vad det här är för säsong och vad som väntar.

Firade midsommar i Sverige

”Mondo” trivs dock bra i Sverige. Han pratar allt bättre svenska och umgås en hel del med olika svenska friidrottare i hans ålder.

På Instagram kunde man bland annat se att han firade midsommar ihop med andra talanger som Maja Nilsson, Amanda Hansson, Fanny Runheim, Marcus Tornée och Jakob Samuelsson.

– Är det midsommar så är det midsommar, säger Duplantis och skrattar.

Duplantis på midsommarfest i Stockholm.Foto: Amanda Hansson, Instagram (@amandahansson99)
...och det spelades kubb på midsommar, så klart.Foto: Lukas Nordén, Instagram (@lukas.norden)

Han fortsätter:

– Jag har haft det väldigt bra här. Det finns ingenting som är bättre än Sverige på sommaren. Sen vet jag att vädret inte alltid är bra här, men de senaste veckorna har varit riktigt bra. Det har bara regnat några få dagar i Uppsala. Det har varit soligt och härligt.

Nästa tävling för Armand Duplantis är på onsdag i Karlstad. Men vi ska inte förvänta oss att han sätter några nya världsrekord inom den närmsta framtiden.

– Jag skulle vilja göra nya försök på världsrekordet snart igen, men jag är inte i den formen just nu. Och det är förståeligt. Det har varit några märkliga månader nu och… jag har chillat ganska mycket. Mentalt är allting väldigt bra, men fysiskt saknas det lite.

– Snart hoppas jag kunna sätta upp nya mål igen.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.