Ilias Fifa vann EM-guld i Amsterdam 2016. Nu stängs han av för doping. Foto: Skärmdump från Irispress
Ilias Fifa vann EM-guld i Amsterdam 2016. Nu stängs han av för doping. Foto: Skärmdump från Irispress

Fifa stängs av – i fyra hela år

Publicerad

Spanjoren Ilias Fifa vann EM-guld på 5000 meter i Amsterdam efter ett av de mest dramatiska upploppen någonsin. 

Nu stängs han av i fyra år för doping, enligt Mundo Deportivo

När medaljerna på 5000 meter på EM i Amsterdam 2016 skulle delas ut så bjöds det på enorm dramatik. Inför den sista kurvan så ledde Hayle Ibrahimov, tätt följd av en stor grupp löpare. 

Men på raksträckan satte klungan fart och tog sig förbi Ibrahimov. Ingen vek en tum och det krävdes målfoto för att utse en vinnare. 

Tre löpare noterades för samma tid, 13:40.85, men fotot utsåg spanjoren Ilias Fifa till vinnare. 

Fjärdeplacerade norrmannen Henrik Ingebrigtsen fick tiden 13:40.86. 

Stängs av i fyra år för doping

Men nu befläckas Fifas karriär. Enligt den spanska tidningen Mundo Deportivo stängs 28-åringen av i fyra år för dopingbrott. Tidningen skriver även att det spanska antidopingförbundet misstänker att Fifa varit verksam i ett sällskap av friidrottare som smugglat dopingsubstanser från Marocko till Spanien. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag