Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Fick svälja stoltheten – jobbigt att säga det högt”

Bianca Salming intervjuades på friidrottsgalan tidigare i höst
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Coronaviruset sätter stora frågetecken kring den kommande friidrottssäsongen. 

Men sjukamparen Bianca Salming fortsätter hittills satsningen som vanligt – samtidigt som hon pluggar upp sina gymnasiebetyg på komvux. 

– Jag var tvungen att svälja stoltheten lite, säger Salming.

21-åringen berättar även om oron för sin pappa Börje Salming, som efter en hjärtoperation befinner sig i riskgruppen för coronaviruset. 

”FÖRLÅT!”.

Bianca Salming sms:ar och vill skjuta på SportExpressens intervju en timme. Det är så klart helt okej. 

Den 21-åriga friidrottaren har en del på sitt bord. Utöver den vanliga träningen och komvux-kurserna (vi kommer till det senare) jobbar Salming deltid på produktionsbolaget Starbay, som bland annat ligger bakom programmet ”Sverige springer”. 

Medan många verksamheter bromsas upp på grund av coronavirusets spridning har Starbay fått mer att göra, då efterfrågan för tips på träning i hemmet ökat. Bianca Salming har stort ansvar för hemsidan till ”Sverige springer”, där produktionsbolaget publicerar instruktioner i både texter och videos. 

– Jag är en egen profil på hemsidan så jag skriver mina egna inlägg och redigerar videos, men jag publicerar också saker från våra andra profiler, säger Salming. 

Bianca Salming, Sveriges bästa mångkampare, fortsätter sin satsning mot utomhussäsongen som planerat, men medger att mycket är oklart med tanke på det rådande läget. 

– Jag är lite orolig för att gymmen ska stänga helt. Hallen har stängt. Det är tur att vi är i vår grundperiod och kan göra det mesta utomhus, det blir lite jobbigt i längden om vi inte kan ha tillgång till gym. Men än så länge går det bra, säger hon. 

Oron för pappan: ”Problem med hjärtat”

Framför allt är det sommarens tävlingar som ligger i farozonen. OS i Tokyo och flera Diamond League-tävlingar har redan ställts in. Bauhausgalan, som skulle avgjorts på Stockholms stadion i maj, skjuts upp tills vidare. Salming hoppas att EM i Paris, som är planerat till slutet av augusti, kan bli av. 

– Men jag vill tävla även om EM inte blir av. Planen var att tävla redan i slutet av maj i Montenegro, när vi skulle varit där på träningsläger. Men nu har de ställts in, tror jag. Jag får ta det lite eftersom. Är det en tävling någonstans får vi åka dit. Annars får vi arrangera själva, säger mångkampsstjärnan. 

Hur känner du personligen kring det som händer? 

– Det är ganska betryggande att min farmor bor uppe i Kiruna där det är lite lugnare. Men det är klart att jag är orolig för henne, men även för pappa. Han är heller inte den yngsta, han har haft problem med hjärtat också så då blir han också riskgrupp. Men vet att han är jätteförsiktig själv. 

Pappa är alltså hockeylegendaren Börje Salming, som i TV4-programmet ”Renées brygga” 2018 berättade att han var nära att drabbas av en hjärtattack under en semester i Seychellerna. När Salming kom hem till Sverige åkte han till akuten och opererades direkt. 

Bianca Salming berättar att hon fortfarande träffar sin pappa, som dock håller sig undan mycket på grund av viruset. 

– Just nu jobbar jag hemifrån, tränar och umgås bara med min familj. Jag träffar pappa och min familj träffar men inte så många andra, så jag hoppas att det funkar, säger Bianca Salming. 

”Supernöjd med säsongen”

Sedan tidigare har inomhus-VM, som skulle arrangerats i kinesiska Nanjing i mars, skjutits upp ett år på grund av coronaviruset. Ett mästerskap där Bianca Salming, som visade upp fin form under inomhussäsongen, hade kunnat vara med och slagits om bra placeringar. 

Det blev bland annat ett nytt SM-guld i femkamp, två JSM-medaljer och SM-guld i höjdhopp. Femkampsguldet säkrades efter en ny personlig rekordserie. 

– Jag vill alltid mer, men det går i rätt riktning så jag är supernöjd och hoppas kunna hålla i det i grundträningsperioden och mot utomhussäsongen. 

Du persade inte i någon enskild gren men slog poängrekord på SM, vad betyder det?

– Jag vill slå personligt rekord i varje enskild gren, men har jag inte gjort det och ändå persar i en mångkampsserie så betyder det att jag fortfarande har mycket kvar att ge. Och det är motiverande. 

– Jag har inte haft några känningar heller, så jag har fått en högre lägstanivå och blivit mer stabil. 

Salming om komvux-studierna: ”Svälja stoltheten”

Vid sidan av träningen och jobbet på Starbay läser Salming komvux-kurser. Hon vill plugga upp sina betyg om det skulle bli aktuellt att söka någon universitetsutbildning i framtiden. 

– Det är ingenting jag vill göra nu. Men jag vill inte behöva göra det då om jag helt plötsligt kommer på att jag vill plugga någonting. Det är bättre att beta av någon kurs nu, om jag har lite tid på ett träningsläger eller så, säger Salming. 

21-åringen erkänner att hon aldrig var speciellt förtjust i skolan och att det nu tar emot att berätta att hon tagit upp studierna igen. 

– Jag har alltid älskat att lära mig, men jag hatade skolan. Jag var alltid: ”Åh, varför ska jag gå i skolan”, så det är lite kul att jag nu sitter här och ska plugga upp mina betyg. Det är jobbigt att säga det högt, när jag alltid varit en sådan som hatar skolan. 

– Jag har varit emot det så mycket, att man måste plugga och så. Då blir det: ”Äh, fan vad misslyckat att jag ska plugga upp mina betyg”. Men jag säger det till alla, det är inte att jag skäms så. Jag var tvungen att svälja stoltheten lite. 


https://www.instagram.com/p/B9SecmiHbcz/

Salming berättade i ett klipp på sin Youtube-kanal om de kluvna känslorna inför komvux-studierna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.