Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Får ledas från banan – efter sitt livs lopp

Armand Duplantis om förväntningarna: "Försöker att inte tänka på det"
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Den regerande världsmästaren bröt herrarnas femmil i gång i Doha.

Men svenske Anatole Ibáñez överraskade och slutade på tolfte plats i karriärens bästa VM-lopp.

– Det är grymt. Han är fantastiskt stark, och han kramar verkligen ur den sista lilla droppen, säger förbundskaptenen Siv Karlström.

Efter damernas maraton i Dohas klibbiga hetta, där 28 av 68 bröt och många av dem fick åka sjukvårdstransport för att snabbt få vård, befarades att femmilen i gång för damer och herrar skulle bli något liknande eller ännu värre.

Och visst var det en del som bröt, någon som kaskadkräktes på banan och någon som fick lov att föras till sjukvårdstältet, men inte så många som befarat.

"Höll planen perfekt"

En positiv överraskning var svenske Anatole Ibáñez som slutade tolva – trots att han tillbringat fem minuter i den så kallade straffdepån, efter det att han hade fått tre varningar. Om han hade fått en till skulle han ha blivit diskad, men om han hade sluppit depån hade han troligen slutat topp tio.

 

LÄS MER: Tv-tider dag för dag under hela friidrotts-VM  

 

– Han gick fantastiskt, han skulle ha gjort sitt livs lopp om han inte hade hamnat i straffdepån. Han höll planen perfekt – han skulle gå på femminutersfart hela vägen och det har han gjort. Han har inte klappat igenom någonting, säger Siv Karlström, förbundskapten och även mamma till Ibáñez.

Hon håller fortfarande sonens tiondeplats på EM 2014 snäppet högre. Men tolfteplatsen i Doha var det klart bästa VM-loppet.

Diniz bröt

Direkt efter målgång fick Anatole Ibáñez stödja sig på två personer för att inte falla ihop. Men till skillnad från många andra, som direkt fick sätta sig i rullstol, kunde han stappla till ett tält för återhämtning.

– Förberedelserna och det vi gjorde under loppet kunde inte ha varit bättre, säger Siv Karlström.

En av dem som bröt var den regerande världsmästaren och världsrekordinnehavaren Yohann Diniz. Fransmannen hade inför loppet riktat stark kritik mot att loppet ens genomfördes under de förhållanden som råder i Doha, och veteranen bröt loppet innan 25 kilometer var avklarade. Efteråt sade en presstalesperson i det franska laget att Diniz hade brutit till följd av de tuffa förhållandena och att han hade känt sig som ett försöksdjur, något som gångaren också har lyft inför tävlingen.

Yohann Diniz fru Céline Bré, som stod vid målgången, sade att Diniz egentligen inte hade velat gå alls.

– När de mätte luftluftigheten inför loppet, jag tror att den var närmare 90, så … Jag såg i hans ögon att han inte ville göra det här, säger hon.

Tester inför OS

Efteråt såg Diniz irriterad ut när han pratade med fransk tv i den mixade zonen. Och hans bild av att gångarna är försöksdjur stärktes när han fick kliva upp på en våg, endast iklädd shorts, för att se hur mycket han hade förlorat i vikt under loppet.

Resultaten, tillsammans med andra medicinska tester, används av arrangören för att undersöka hur kroppen hanterar de tuffa förhållandena.

I OS i Tokyo nästa år väntar antagligen liknande klimat.

Vann nattens femmil gjorde japanen Yusuke Suzuki. Han var 39 sekunder före portugisen Joao Vieira. Bronset gick till Evan Dunfee, Kanada.

 

LÄS MER: Så mycket tjänar de svenska friidrottshjältarna i dag

Se SportExpressens magasin ”Hello Doha”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.