”En skam – trött på diskrimineringen”

Foto: BILDBYRÅN NORWAY
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: MICHAEL DALDER / BILDBYRÅN

I helgen tog tiokamparen Fredrik Samuelsson sitt livs åttonde guld i mångkamps-SM när tävlingarna avgjordes i Falun.

Problemet? Han upplever det som att det svenska friidrottsförbundet inte bryr sig om mångkampare – och går så långt att han kallar förbundets agerande för ”en skam” på Facebook.

– Jag reflekterade över lite saker och hur vi bortprioriteras från den stora scenen inom svensk friidrott, säger Samuelsson till SportExpressen.

Fredrik Samuelsson representerar Hässelby SK och tävlar i den absoluta världseliten inom mångkamp. Under SM-tävlingarna i Falun tog han sitt åttonde SM-guld för seniorer. Hans poäng var den högsta en svensk mäktat med på 21 år under ett svenskt mästerskap. 

Men Samuelssons liv som mångkampare är inte så lätt menar han. I ett inlägg på hans Facebooksida lättar han på hjärtat och berättar om sin tuffa vardag och frustrationen mot friidrottsförbundet.

”Vartenda år hamnar Mångkamps SM i skymundan. Det är noll marknadsföring inför mästerskapet. Väl på plats under helgen i Falun kunde jag räkna till EN person som var på plats ifrån Svenska friidrottsförbundet, det är en skam. Besvikelse. Ilska. Tomhet. Tystnad”, skriver han. 

”Trött på diskrimineringen”

”Jag är trött på diskrimineringen av mångkamp. Jag börjar snart undra om det är lönsamt att fortsätta, och framför allt med tävlingar i Sverige. Hur skall man kunna prestera på topp i miljöer och tävlingar som knappt ens existerar och får den uppmärksamheten som förtjänas”, skriver han också.

När SportExpressen når Fredrik Samuelsson utvecklar han sig kring sitt inlägg. 

– Efter att jag vann SM i helgen hann jag reflektera över lite saker och hur vi bortprioriteras från den stora scenen inom svensk friidrott. Vi får alltid göra vårt i det tysta. Det finns inget stöd eller drag för fem öre som gör att man kan prestera. Det är lite för mycket utnyttjande av månkampare , säger han.

Vad måste bli bättre? 

– Vart ska man börja? Men engagemanget och kunskapen inom svensk friidrott och förbundet är en del som gör att mångkampen inte uppmärksammas mer. Tävlingen måste också marknadsföras mer för att folk ska bli intresserade. Livestreama tävlingen vore också en fördel så fler kan se när vi tävlar, och jag begär inte bästa sändningstid på SVT, men kanske på Youtube eller liknande. 

Hur ser du på framtiden? 

– Förhoppningen är att många snappar upp det här och kan relatera hur vi har det och till våra känslor. Men att någonting händer och att bitar utvecklas. Vi måste bli mer inkluderade i svensk friidrottsverksamhet.

Samuelsson hoppas att hans Facebookinlägg ska blir en ”aha upplevelse” för friidrottsförbundet. 

– Förhoppningsvis ringer det en väckarklocka för dem från och med nu efter all respons jag fått, säger han.


LÄS MER: Straffas stenhårt efter bilderna på mållinjen 

LÄS MER: Duplantis om uppbrottet med flickvännen: ”Tufft” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.