Andreas Gustafsson under EM 2014. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNAndreas Gustafsson under EM 2014. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Andreas Gustafsson under EM 2014. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Anders Hansson. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅNAnders Hansson. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Anders Hansson. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Anders Hansson. Perseus Karlström och Anatole Ibañez. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅNAnders Hansson. Perseus Karlström och Anatole Ibañez. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Anders Hansson. Perseus Karlström och Anatole Ibañez. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

"En skam – jag hade bara velat slå honom"

Publicerad

LONDON. Den tidigare dopingavstängde Andreas Gustafsson ville tävla på VM för USA - men stoppades av IAAF. 

Det innebär att de svenska gångarna, med Perseus Karlström i spetsen, inte behöver ställas mot sin före detta landslagskamrat. 

– Hade han ställt upp hade jag bara velat slå honom, säger Anders Hansson. 

Så sent som på EM i Zürich 2014 så tävlade gångaren Andreas Gustafsson för Sverige. Men några månader senare kom det fram att han hade dopat sig med Epo och portades av det svenska landslaget fram till 2019. 

Gustafsson valde att gå under jorden i två år. Sen, när han dopingavstängning var över, så berättade han att han ämnade börja tävla för USA. 

Han hade som mål att tävla på VM i London, men saknas i startlistorna inför helgens gångtävlingar. Enligt uppgifter till SportExpressen stoppades han av det internationella friidrottsförbundet (IAAF). USA var intresserat att få med Gustafsson i sin VM-trupp, men i februari kom beskedet att IAAF inte låter någon alls byta landslag under den närmsta framtiden.

Gustafsson missar VM: "Skönt"

Sveriges gånglag i VM, Perseus Karlström och Anatole Ibañez på 20 kilometer samt Anders Hansson på 50 kilometer, kände inte till Gustafssons planer. 

– Det visste jag inte ens. Jag såg någonstans att han ville försöka kvala in till VM... Men det är inte direkt något jag har tänkt på om jag ska vara ärlig, säger Karlström. 

– På sätt och vis är det skönt att slippa honom. Det är rätt skönt att slippa möta alla som har varit dopade någonsin, även om han har avtjänat sitt straff, säger Ibañez. 

"Det hade varit en skam"

Den som har starkast åsikt kring Gustafsson är Anders Hansson, även om han inte har ägnat en tanke åt Gustafssons försök att tävla på VM. 

– Jag skiter fullständigt i det faktiskt. Alltså, hade han ställt upp hade jag bara velat slå honom liksom. Det viktiga är att han inte tävlar för Sverige, för det hade varit en skam, säger han. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag