Foto: ÅSA KJELL, TUREBERGS FKFoto: ÅSA KJELL, TUREBERGS FK
 Foto: ÅSA KJELL, TUREBERGS FK
Foto: INSTAGRAMFoto: INSTAGRAM
 Foto: INSTAGRAM

Emma, 20, hyllas för sitt efternamn

Publicerad

Knivsta-friidrottaren Emma reste till USA för att ta sin elitsatsning till nästa nivå.

Väl där blev hennes efternamn en oväntad snackis. 

– Folk säger att jag inte valde sporten, sporten valde mig, säger hon. 

Friidrottsgrenen släggkastning och asaguden Tor har en gemensam nämnare – i alla fall i USA. Där heter sporten "hammer throw", "hammarkastning" i en ordagrann översättning till svenska. 

Myten om Tor och hans hammare har fått en renässans i och med Marvel-filmerna om superhjälten Thor, där Chris Hemsworth spelar den urstarke åskguden. Det har släggtalangen Emma Thor fått känna på sedan hon anslöt till skolan Virginia Techs friidrottsprogram. 

– Ja, de flesta tycker det är ganska kul. Eftersom Thor-filmerna är så populära här så tycker många amerikaner att det är ett coolt efternamn redan innan de vet att jag är släggkastare. När de dessutom får höra att jag är släggkastare blir de väldigt "excited", och att jag är från Sverige gör det ännu mer passande tycker vissa. Folk säger att jag inte valde sporten, sporten valde mig.

"Kunde inte tro mina ögon"

Thors namn i kombination med grenen hon sysslar med blev en minisuccé på Twitter när kopplingen gjordes av Jon Mulkeen, webbredaktör på det internationella friidrottsförbundet IAF.

"Det finns en skandinavisk släggkastare som heter 'Emma THOR' och det är det bästa som hänt inom friidrotten sen den där bilden där Bolt vann VM-guld och det var en åskblixt i bakgrunden", skriver Mulkeen på Twitter.  

"Min son är lagkamrat med henne och jag kunde inte tro mina ögon när jag såg hennes namn första gången. Otroligt", skriver en användare till svar. 

Thor blev rekryterad till Virginia Tech efter junior-EM i Eskilstuna 2015. Hon är en av flera svenska friidrottare som valt att basera sig i USA. 

"Jag har fått väldigt mycket hjälp"

– En anledning är nog att det är roligt och spännande att flytta till ett annat land, men det finns också väldigt många fördelar med systemet här. De har gjort det möjligt att kombinera universitetsstudier med elitidrott, och man får väldigt mycket hjälp med i stort sett allting. Om man går på ett universitet och är med i ett av sport-lagen, så kan man till exempel få gratis tutoring, tillgång till medicinskt team och det mesta man behöver för att träna. 

Vad har du för mål med din karriär? Siktar du på EM?

– Mitt mål med träningen är att utvecklas så mycket det går och hela tiden göra mitt bästa. Jag hoppas att det kan ta mig till ett internationellt seniormästerskap någon gång i framtiden. Just nu är målen lite mer fokuserade på den amerikanska säsongen och att kasta bra på college-mästerskapen och att sedan kunna ha en bra säsong även när jag kommer till Sverige i sommar och tävlar för min klubb Tureberg. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag