Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EM-planerna i Sverige skrotas

Daniel Ståhl.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Armand Duplantis.Foto: MICHEL SPINGLER / AP TT NYHETSBYRÅN

Sverige och Norge har i det tysta fört diskussioner om att försöka arrangera friidrotts-EM 2021.

Men planerna har nu skrotats.

– Det är för osäkra tider, säger Sveriges generalsekreterare Stefan Olsson.

Friidrotts-EM skulle egentligen ha avgjorts i Paris den här sommaren, men det ställdes in på grund av coronapandemin.

Då uppstod ett läge för någon annan att kliva in. Och det startades alltså en diskussion mellan Sverige och Norge om att tillsammans försöka arrangera ett EM 2021. Planen var då att teknikgrenarna skulle avgöras i Stockholm och löpgrenarna i Oslo.

Både Dagens Nyheter och NRK har tidigare rapporterat om detta.

Men det blir inget EM 2021 i Sverige och Norge.

– Nej, vi kommer inte göra något försök. Det är inte realistiskt, säger Stefan Olsson, generalsekreterare på svenska friidrottsförbundet, när SportExpressen når honom.

– När EAA (europeiska friidrottsförbundet) kom ut med sitt beslut att inte bara skjuta upp EM 2020, utan ställa in mästerskapet. Då hade vi diskussioner på förbundskaptensnivå till att börja med, som sen blev informella samtal på generalsekreterarnivå mellan Norge och Sverige.

Kritiken från Norge: ”Det är dumt”

Enligt Stefan Olsson handlade samtalen mest om att sätta press på EAA att arrangera ett mästerskap nästa år och då samtidigt erbjuda sig att vara en del av det.

– Vi kände att det var viktigt att ge våra aktiva ett EM att se fram emot och vi ville göra det vi kunde i den här situationen. Men det här var i somras och det lyftes aldrig till någon formell nivå. Vi har insett den här hösten att vi inte kommer kunna göra det här på ett säkert sätt. Det är för osäkra tider.

– Tanken var god och intentionerna var goda, men vi kommer inte klara av det här.

Då väger du även in ekonomi?

– Ja, allting. Ingen vet vad som kommer hända 2021. Vi kommer inte hitta en stad som vill satsa på det här, i dessa tider.

I en artikel på NRK:s hemsida som publicerades i dag riktar Norges generalsekreterare Erlend Slokvik kritik mot EAA. Han menar att deras respons varit bristfällig i diskussionerna om ett EM 2021 och han kallar dem för ”handlingsförlamade”.

– Vi känner att vi stångar huvudet i väggen, säger Slokvik.

Flera norska friidrottare är också irriterade på att EAA inte försöker få till ett mästerskap nästa sommar. Inte minst då osäkerheten kring OS i Tokyo är stor.

– Jag tycker det är dumt. Man borde vara en ”ja-människa” och få till alternativa lösningar, säger stavhopparen Sondre Guttormsen.

Enligt Stefan Olsson har dock Norge, precis som Sverige, lagt ner planerna på att arrangera EM 2021.

– Jag har pratat med deras generalsekreterare och som jag förstår det har de lagt ner planerna på att vara en del av ett EM, säger Olsson.

TV: Friidrotts-EM ställs in efter virusskräcken

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.