Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnan hoppade in i vården – fick corona

FRÅN 2019: Häcklöparen Elin Westerlund tipsar om några övningar för att komma i form.
Foto: Privat
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Det var en självklarhet för friidrottsstjärnan Elin Westerlund, 30, att rycka in som undersköterska under coronakrisen.

Nu är hon själv smittad.

– Jag fick en konstig känsla i bröstet, säger hon och påminner om hur viktigt det är att stanna hemma om man känner minsta symtom.

I början av april berättade Elin Westerlund, som är flerfaldig SM-guldmedaljör i häcklöpning och drömmer om OS, att hon skulle rycka in i vården under coronakrisen.

– Jag bestämde mig för att ställa upp redan när de gick ut med en förfrågan till oss som går olika vårdutbildningar. För mig var det en självklarhet att söka. Jag tänker att så länge jag ändå är frisk och kry vill jag hjälpa till, sa Westerlund då.

Sen dess har 30-åringen jobbat som undersköterska på Nya Karolinskas covid-19-avdelning.

Men nu har hon själv smittats av viruset.

När SportExpressen ringer upp häcklöparen har det gått ett dygn sen hon kände de första symtomen och bestämde sig för att gå hem från jobbet.

– Jag fick en kostig känsla i bröstet. Jag kände efter lite extra eftersom jag har en kollega som smittats lite tidigare, så jag tog ett test och gick hem. Sen visade det sig i dag att det var positivt. Som tur var gick jag hem väldigt tidigt innan jag började hosta. Den kom först under kvällen och så fick jag lite feber, säger hon.

Elin Westerlund smittad av corona

Elin Westerlund mår under omständigheterna bra.

Hennes symtom har än så länge varit relativt lindriga.

Känner du oro med tanke på vad du får se på jobbet?

– Nej. De allra flesta som blir riktigt sjuka har en underliggande sjukdom. Jag skulle inte säga att jag blir mer orolig för mig själv med tanke på mitt jobb. Men jag känner en väldigt stor empati med andra, hur orättvis den här sjukdomen är, för det är vissa som drabbas så mycket hårdare.

Elin Westerlund, 30, har flera SM-guld i häcklöpning.Foto: Anders L Eriksson / BILDBYRÅN

Elin Westerlund har fyra SM-guld på hundra meter häck och tre stycken i stafett, fyra gånger hundra meter, men har under våren lagt betydligt mindre tid på träningen än vad hon vanligtvis gör.

– Dels för att jag har varit trött efter arbetspass, dels för att man är mer mottaglig för sjukdomar när man tränar riktigt hårt. Nu ska ju tävlingar sätta i gång i juni och jag kan tycka att det är lite tidigt med tanke på hur det ser ut. Jag har inte stressat med träningen, vissa saker kan man helt enkelt inte göra något åt. Det blir inte så mycket i år och det gör inte så mycket.

Nu är Elin Westerlund sjukskriven från jobbet och ska vara hemma i minst sju dagar. Först när hon varit det och varit symtomfri i minst två dagar kan hon börja jobba igen.

Hon passar på att skicka en påminnelse.

– Det är så viktigt att man stannar hemma om man har symtom, även om man mår helt okej. Positiv corona smittar lika mycket om man har få symtom som om man har många symtom, säger hon.

Stavhopparen Armand Duplantis berättar om sina känslor efter att OS flyttats fram ett år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.