Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förvirringen – efter Duplantis megahopp

Det blev för mörkt för att fortsätta hoppa.Foto: Sportkanalen
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Armand Duplantis har slagit till igen. 

Den svenska stjärnan vann Diamond League-tävlingen i Lausanne på 6,07 – det högsta han hoppat utomhus någonsin. 

20-åringen gjorde även ett försök på den historiska höjden 6,15 – men mörkret i Lausanne tvingade honom att avbryta rekordjakten. 

– Han blev lite besviken, säger tränaren och pappan Greg Duplantis. 

Två hopp. Sedan hade Armand Duplantis säkrat andraplatsen i onsdagens Diamond League-tävling i Lausanne. 

Den svenska stjärnan gick in sist i tävlingen på 5,62 och stod därefter över två höjder innan han lekande lätt flög över 5,82. Den enda motståndaren som följde med honom över den höjden var amerikanen Sam Kendricks, regerande världsmästare. 

Därefter levererade duon strömhopp över världshöjder. Båda klarade 6,02 utan problem – men på 6,07 visade sig Kendricks mänsklig och rev ut sig. 

Duplantis? Han klarade i första försöket och säkrade segern. 6,07 gör Duplantis till den stavhoppare som hoppat näst högst utomhus genom tiderna. 

Därefter begärdes ribban upp på rekordhöjden 6,15.

Mörkret stoppade Armand Duplantis 

Tv-bilderna från tävlingen visade hur det mörknade snabbt i Lausanne, och på den temporära arenan i staden fanns inga starka strålkastare. 

Duplantis gjorde ett försök på 6,15, men valde att avsluta tävlingen efter en rivning. 

– Det blev tyvärr för mörkt för att hoppa på 6,15. Redan på 6,07 egentligen, han kunde inte se och Sam kunde inte se. De försökte fixa en lampa, men den var inte tillräckligt stor, förklarar pappa och tränare Greg Duplantis. 

Hur kändes det för honom?

– Nja. Han blev lite besviken, jag tror att han hade klarat 6,15 om han kunnat fortsätta. Men det var en bra tävling, han tog alla andra höjder i första försöket. Vi är väldigt nöjda med tävlingen. 

”Det här var dock nog första gången som chansen till ett världsrekord uteblev för att det blev för mörkt för att kunna hoppa”, skriver Stefan Holm på Twitter. 

– Det är som det är. Jag är glad över det som vi åstadkom innan mörkret. Jag började bli lite trött ändå. Jag kan inte klaga allt för mycket på det, säger Duplantis själv till SVT

Armand Duplantis har världsrekordet i stavhopp på 6,18 från i vintras – men Sergej Bubka är fortfarande den som hoppat högst utomhus (6,14). Det internationella friidrottsförbundet skiljer dock inte på utomhus- och inomhusresultat när det gäller stavhoppsrekord, men Duplantis sa själv efter Diamond League-galan i Stockholm att hans stora mål den här säsongen är att hoppa 6,15 – vilket alltså skulle göra honom bäst genom tiderna både inne och ute. 

I och med segern fullbordade Duplantis en blågul succékväll i Lausanne. Angelica Bengtsson vann damernas tävling, där även Michaela Meijer slutade fyra. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.