Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Duplantis tunga insikt: ”Det var smärtsamt”

Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES/ROBERT EKLUND ROBERT EKLUND
Foto: JONAS LINDKVIST/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Foto: MICHEL SPINGLER / AP TT NYHETSBYRÅN

Han klarade sex meter och tog VM-silver. 

Men Armand Duplantis kände sig ändå knäckt efter förra utomhusäsongen. 

– Jag var väldigt nära det jag ville men nådde det inte riktigt, säger Duplantis i internationella friidrottsförbundets podcast.

Armand Duplantis tävlingar inomhus i vintras har väl knappt ens undgått den som aktivt försökt stänga ute friidrottsnyheter till varje pris. Den 20-årige stavhopparen slog världsrekord två gånger om, och utropades till självklar guldfavorit vid kommande Tokyo-OS (som sedan ställdes in, som bekant).

Duplantis avslutade utomhussäsongen 2019 med att hoppa sex meter på Finnkampen och ta silver på VM i Doha. Men den svenske talangen kände sig trots det inte nöjd med sina prestationer – och menar att det kan ha legat till grund för vinterns succé. 

I World Athletics podcast berättar 20-åringen om de tuffa tankar han brottades med i höstas. 

– Jag fick inte vinna sista gången jag tävlade för mitt college LSU, jag slutade tvåa, precis som på VM, det var väldigt jämnt. Jag var väldigt nära det jag ville men nådde det inte riktigt. 

Armand Duplantis hyllar sin mamma Helena

– Så det var ganska smärtsamt när säsongen tog slut, jag hade bra tävlingar och tyckte att jag gjorde allt jag kunde. Men snart insåg jag att det fanns så mycket jag kunde göra för att bli bättre. Och att komma så nära det jag drömde om gav mig så mycket eld för höstträningen inför inomhussäsongen, jag ville visa att jag kunde vara nummer ett och slå Sam Kendricks. Det har verkat som att han alltid har kunnat slå mig, hur bra jag än varit. 

I podcasten berättar Duplantis också vad hans mamma Helena, som var med under inomhustävlingarna i vintras, har betytt för hans satsning. 

– Det var fint att se att hon var på plats under tävlingarna och hjälpte mig. Hon har stor förståelse för löpningen och jag har alltid sagt att om min ansats är bra, så löser sig resten. Hon tror inte alltid att hon kan träna mig, men jag säger alltid att hon har bra ögon för hur jag ska springa. Det var ett bra tillfälle för oss att visa att det inte bara har varit jag och min pappa, min mamma har varit med oss hela tiden. 

TV: Duplantis oväntade problem

Svenska stjärnan tvingas bryta: ”Förlåt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.