Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Duplantis slog sju år gammalt rekord

Johanna Duplantis (till höger) med mamma Helena.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Lillasyster Duplantis har hoppat 3,96 i år.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Hennes storebror är Armand Duplantis.
Foto: BILDBYRÅN

Stavhoppstalangen Johanna Duplantis, 18, har haft en imponerande utveckling i år.

Nu är hon högaktuell för debut i svenska landslaget.

– Jag ska ta kontakt med henne efter helgen, säger landslagsledaren Karin Olsson Westergren.

Och ja, Johanna är lillasyster till Armand Duplantis.

Förra året förbättrade Johanna Duplantis sitt personliga rekord till 3,78. Och i år har utvecklingen fortsatt – spikrakt uppåt.

Hon hoppat högre än 3,78 i åtta av elva tävlingar, vilket sajten Friidrottaren.com uppmärksammar i dag. Som högst har hon hoppat 3,96.

I lördags lyckades hon dessutom vinna statsmästerskapen i Louisiana, USA, för tredje året i rad. Hon hoppade då 3,86 vilket innebar att hon raderade ut det sju år gamla mästerskapsrekordet som löd 3,84.

– Det har verkligen lossnat för henne i år och det har varit väldigt kul att följa, säger Karin Olsson Westergren som är ledare för juniorlandslaget med aktiva födda 2002 och 2003.

Kan få chansen i JEM

Johanna Duplantis är född 2002 och det innebär att hon skulle kunna tävla för Sverige på JEM i Tallinn i sommar. Det skulle i såna fall bli hennes första tävling i den svenska landslagsdressen.

Kvalgränsen ligger på 4,00 – alltså bara fyra centimeter från hennes personliga rekord.

– Vi hoppas så klart att hon ska klara det och bli en av dem som får åka med till JEM. Jag ska ta kontakt med henne efter helgen och stämma av läget, säger Karin Olsson Westergren.

Skulle det kännas speciellt att få in henne i JEM-trupp, med tanke på att hon är lillasyster till Armand Duplantis?

– Det spelar ingen roll att hon är en Duplantis, på det sättet. Men det skulle vara jättekul att lära känna henne och se henne hoppa på ett JEM.

Hyllas av storebror

Armand Duplantis följer sin systers karriär med stort intresse. Förra sommaren var han till och med hennes coach på flera tävlingar.

– Hon kan gå hur långt som helst, det är bara hon själv som sätter gränserna, förklarade Duplantis för SportExpressen i fjol.

– Hon har en talang och kan hoppa väldigt bra. Men det är en svår gren, man måste verkligen lägga mycket tid och energi på det här för att lyckas. Man måste verkligen ha den viljan. Har hon viljan så kan det hända.

Johanna Duplantis placerade sig som 33:a på världsårsbästalistan i vintras, när hon hoppade 3,96. Trea på samma lista var en annan svenska: Sara Winberg, född 2004, som hoppade 4,20.

Det inofficiella världsrekordet för 18-åringar är 4,71 och innehas av finskan Wilma Murto.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.