Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Duplantis om nobben på Idrottsgalan

Duplantis efter Idrottsgalan: "Spelar ingen roll för mig"
Armand Duplantis på Friidrottsgalan.
Foto: EMMA WALLSKOG / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: IMAGO/CHAI VON DER LAAGE / IMAGO/CHAI V.D. LAAGE WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Armand Duplantis blev utan pris på Idrottsgalan. 

Nu ger världsrekordhållaren i stavhopp sin syn på de uteblivna priserna.

– Det spelar ingen roll för mig, säger Duplantis.

Armand Duplantis lär inte glömma sitt 2022 i första taget.

23-åringen vann tre mästerskapsguld (inomhus-VM, VM och EM) och slog tre världsrekord, varav ett i VM-finalen i Eugene. Journalistorganisationen AIPS utsåg dessutom Armand Duplantis till årets näst främste manlige idrottare, bara slagen av fotbollsspelaren Leo Messi.

Men Duplantis makalösa 2022 räckte inte till något pris på Idrottsgalan förra veckan.

Duplantis var nominerad i kategorierna ”Årets manlige idrottare” och ”Årets prestation”. Han hade dessutom chans att ta hem Jerringpriset. 

Något pris blev det dock inte. Skridskoåkaren Nils van der Poel utsågs till ”Årets manlige idrottare”, fick pris för ”Årets prestation” och när svenska folkets röster var räknade hade van der Poel även vunnit Jerringpriset. Duplantis var inte ens topp tre i omröstningen.  

– Bubka var min idol som ung och Mondo har krossat allt det han har gjort. Så att han inte var bland de tre. Det är pinsamt tycker jag, det är tråkigt, sa ishockeyikonen Jonas Bergqvist efter galan. 

Armand Duplantis om att inte få pris på Idrottsgalan

Inför friidrottsgalan, där Duplantis har chans att ta hem nya priser, gav han sin syn på det uteblivna prisregnet på Idrottsgalan.

– Det är helt okej. Jag klagar inte så mycket. Det spelar ingen roll för mig. Det känns som att det kan bli ett pris i kväll. 

Efter Idrottsgalan har Duplantis fått mängder av meddelanden. Men han själv är inte arg över att ha lämnat galan i Globen tomhänt. 

– Jag är tacksam för alla som stöttar mig och tycker att jag borde vunnit. Men det var helt okej och jag tycker att Nils var värd det också. 

Agenten Daniel Wessfeldt tror att Duplantis har större chans att prisas på friidrottsgalan. 

– Allt kan inte vara rättvist kan man tycka. Men med det sagt tycker jag att Nils van der Poel är värd att vinna massa priser. Men att de är märkligt att ”Mondo” inte fick ett enda kan jag hålla med om, säger han. 


Friidrottsgalan sänds i Expressen TV. Du kan följa sändningen från 18.55 i spelaren i topp av artikeln. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.