Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Duplantis om kärleken: ”Blev en kulturchock”

”Jag ser inte mig själv som en stjärna eller något sånt...
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
...men varje gång jag kommer till Sverige känns det lite så.”
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Armand Duplantis är i Sverige för att tävla i Diamond League i början på juni.
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Armand Duplantis skruvar på sig.

– Jag ser inte mig själv som en stjärna eller något sånt, men varje gång jag kommer till Sverige känns det lite så.

Och inför OS i sommar lär uppmärksamheten inte bli mindre.

I en stor intervju med SportExpressen berättar världens bästa stavhoppare nu om:

✓ Förändringen i träningen som gjort honom ”bättre än någonsin”.

✓ Chocken när nya flickvännen Desiré Inglander hälsade på honom i USA.

✓ Rivalerna som han fruktar mest i kampen om OS-guldet.

Armand Duplantis, 21, sitter tillbakalutad i en sol och knappar på mobilen inne i ett konferensrum på ett hotell i Stockholm. Tummarna flyger fram över skärmen.

Sen tittar han upp och får syn på oss.

– Bror! Allt bra?, säger han på klockren svenska innan han växlar över till engelska.

– Vi kan ta intervjun nu. Jag är redo.

”Mondo” har precis avverkat en presskonferens inför Bauhausgalan som avgörs på Stockholms Stadion den 4 juni och nu passar han på att göra några enskilda intervjuer med utvalda medier.

Utanför fönstret har ett ösregn precis blåst förbi och Armand Duplantis skämtar om att svenskar alltid lovar att det ska bli fint väder, men att det sällan verkar bli så.

– Folk säger: ”Det är lite molnigt i dag, men om tre dagar ska det bli 20 grader.” Tre dagar senare säger folk: ”Nästa vecka ska det bli riktigt fint väder!” Och så där fortsätter det, säger Duplantis och skrattar.

– Men jag älskar att vara här i Sverige. Det gör inget att det regnar ibland.

Armand Duplantis.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Har gjort förändring i träningen

Tidernas bästa stavhoppare, som noterade världsrekordet 6,18 i fjol, har en minst sagt spännande sommar framför sig. Det stora målet: OS i Tokyo, 23 juli-8 augusti.

Under säsongen kommer han att ha sin lägenhet i Uppsala som bas, men försäsongsträningen har han skött i uppväxtorten Baton Rouge i Louisiana, USA.

Och det har gått väldigt, väldigt bra.

– Sett till träningshopp har jag hoppat bättre än någonsin, så jag tror att nästa tävling kan bli väldigt bra, säger Duplantis som tävlar i tjeckiska Ostrava nästa onsdag.

Du förstår att du ger oss höga förväntningar inför sommaren nu?

– Haha, jag tror att förväntningarna redan är höga, oavsett vad jag säger. Alla tror att jag kommer slå världsrekord i varje tävling, det är så det fungerar just nu.

Har du vant dig vid det?

– Jag har inget val! Det är en sån grej som bara är en del av spelet nu. Det är något jag får hantera och…jag börjar vänja mig.

”Mondo” berättar att han har gjort en förändring i sin träning inför den här säsongen. Han genomför sina teknikpass i ett lugnare tempo och det har gett en tydlig effekt.

– Ett problem som jag har haft i träning är att jag blir lite för aggressiv i hur jag gör saker. Jag vill ha en lång ansats tidigt, jag vill hålla högt upp på staven och jag vill ha en styvare stav…

”Mamma är nog aldrig nöjd!”

Det låter som att du saknat lite tålamod i träningen?

– Ja, kanske. Alltså, jag vet vad jag är kapabel till och jag vill visa det för mig själv i varje träningspass. Oavsett om jag hoppar med åtta, tio, tolv eller tjugo stegs ansats så vill jag slå mitt personliga rekord – varje dag. Jag vet att det inte är möjligt, men av någon anledning är det min mentalitet. Jag vill gå ut och ”kill it”.

– Det är väldigt bra ibland, kanske framför allt i slutet av ett pass. Men nu försöker jag ta det lite lugnare i början, göra några bra hopp med fokus på tekniken och få alla bitar på plats.

Och det har fungerat bra?

– Verkligen. Jag har hittat flera nycklar i hoppningen och tajmingen är väldigt bra nu. Det känns väldigt bra.

Under de senaste åren har hans mamma Helena Duplantis, som ansvarar för hans fysträning, upprepat att ”Mondo” fortfarande kan ta stora kliv i sin fysiska utveckling. Och inför OS-säsongen har han tagit kliv även på den fronten.

– Jag skulle inte säga att jag lagt på mig massa muskler, jag vill inte vara så stor, men jag känner mig snabb och stark nu. Min överkropp känns framför allt stark – mage, axlar och sånt. När jag klättrar i rep, gör chins och olika gymnastikövningar så känner jag mig väldigt stark. Och när det kommer till styrka i just stavhoppningen så känner jag mig också klart starkare jämfört med förra året.

Så mamma är nöjd nu?

– Mamma är nog aldrig nöjd! Men jag tror hon tycker utvecklingen är helt okej, säger han och ler stort.

Helena Duplantis.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

”Låter som jag snackar skit”

Förra sommaren var det ingen rival som ens var i närheten av att hota Armand Duplantis om positionen som världens bästa stavhoppare.

Topplistan över de högsta hoppen såg ut som följer:

1) Armand Duplantis, Sverige 6,15.

2) Sam Kendricks, USA 6,02.

3) Piotr Lisek, Polen 6,00.

Och under den här vinterns inomhussäsong var det återigen Duplantis som var klart bäst, även om marginalen minskade en aning:

1) Armand Duplantis, Sverige 6,10.

2) Renaud Lavillenie, Frankrike 6,06.

3) KC Lightfoot, USA 6,00.

När SportExpressen frågar ”Mondo” vilka han ser som de största rivalerna inför den här sommaren nämner han både Lavillenie, Lisek, Lightfoot och Chris Nilsen. Men han fastnar framför allt vid Sam Kendricks, 28-åringen som tagit två raka VM-guld för USA.

– Han är alltid så bra när det gäller som mest. Han lyfter sig då. Och jag menar, han slog mig i det senaste internationella mästerskapet så jag måste nämna honom som en av mina tuffaste rivaler.

Det är ganska många namn du nämner?

– Ja, men det är en grupp killar där som håller hög nivå. Ingen vet vad som kommer hända i sommar, men någon av dem kommer att lyfta sig och hoppa väldigt högt på OS. Så är det alltid.

I nästa andetag säger Duplantis:

– Men…jag vet vad jag kan göra. Och om jag är i form och hel, då är jag väldigt svår att slå. Om jag gör det jag kan göra, då borde det sluta med att jag vinner.

Så du är inte riktigt rädd för någon av de där killarna?

– Jag vill inte säga att jag inte är rädd, för då låter det som att jag snackar skit om dem. Men jag har ett bra självförtroende inför tävlingarna nu. Om jag hoppar så som jag kan hoppa, då borde det gå bra.

Armand Duplantis & Desiré Inglander.
Foto: Instagram.

Duplantis om nya flickvännen

Innan vi rundar av intervjun med Armand Duplantis måste vi fråga om den förändringen som skett i hans privatliv under den här våren. Han har nämligen hittat kärleken.

I vem? Den svenska modellen Desiré Inglander, 20.

Det har redan varit lite rubriker om att du fått en flickvän. Hur har det varit för dig och Desiré att få den uppmärksamheten?

– Jag läser inte så mycket om mig själv, det känns lite konstigt…lite narcissistiskt nästan? Men jag tror det blev mycket konstigare för henne när nyheten kom ut att vi var ett par. Hennes familj läste liksom tidningen såg en bild mig och henne där.

– Men ja, det är lite lustigt för mig också. Jag ser inte mig själv som en stjärna eller något sånt, men varje gång jag kommer till Sverige känns det lite så.

Men du är en stjärna i Sverige, det vet du väl?

– Ja. Alltså…ja. Jag får mer uppmärksamhet än vad jag hade kunnat tro. Jag hade aldrig kunnat ana att det skulle bli så här. Det är galet.

Gillar du det?

– Ja, jag gillar det. Det är coolt. Jag kan inte klaga. Det är inte som för Justin Bieber som blir nertacklad bara han går utanför huset. Men folk känner igen mig på gatan och det är helt okej.

Under den senaste månaden har Desiré Inglander varit i USA och hälsat på ”Mondo”.

– Det var grymt för mig. Du får fråga henne vad hon tyckte om Louisiana. Hon är ju en tjej från centrala Stockholm och det blev nog en kulturchock för henne. Louisiana är mer öppet och lantligt och jag bor i en stad där allting kretsar kring college och amerikansk fotboll. Det var ny mat, nya människor…det är en annan värld. Men jag tror att hon gillade det!

– Det var varmt, det var bra väder. Och ibland är det allt svenskar behöver. De behöver bara lite sol och då är de glada, ingenting annat spelar någon roll.


Stavhoppsstjärnan öppnar upp om kärleken till Desiré Inglander

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.