Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Duplantis och Ståhl slåss om ärofyllt pris

Foto: NOUSHAD THEKKAYIL / EPA
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Två svenskar slåss om att bli årets manlige friidrottare i världen. Både stavhopparen Armand Duplantis och diskuskastaren Daniel Ståhl är nominerade till priset.

Internationella friidrottsförbundet World Athletics har nominerat tio herrar (de nominerade på damsidan presenteras på tisdagen) och av dessa är två svenskar.

Det är ingen överraskning att ett av namnen på listan är Armand Duplantis, som har slagit världsrekordet i stavhopp två gånger – först 6,17 meter och sedan 6,18 – och dessutom levererat tidernas högsta hopp utomhus, 6‚15, under 2020.

Duplantis, som fyller 21 nästa vecka, har dessutom gått obesegrad genom 16 raka tävlingar.

Ståhl finns på listan

Diskuskastaren Daniel Ståhl är den andra svensken på listan. 28-åringen har inte nått världsrekordlängder men imponerat ändå. Ståhl har vunnit 17 av 19 diskustävlingar i år och satt världsårsbästa med 71,37.

Övriga nominerade: Donavan Brazier, USA (800 m), Joshua Cheptegei, Uganda (5 000/10 000 m), Timothy Cheruiyot, Kenya (1 500 m), Ryan Crouser, USA (kula), Jacob Kiplimo, Uganda (halvmaraton), Noah Lyles, USA (200 m), Johannes Vetter, Tyskland (spjut), Karsten Warholm, Norge (400 m häck)

Fem finalister ska tas fram inför galan World Athletics Awards som hålls virtuellt den 5 december, och detta görs via en tredelad röstningsprocess. Internationella friidrottsförbundets styrelses röster står för 50 procent av resultatet, medan ”World Athletics Family” (här ingår bland annat nationella förbund och journalister) och fans står för 25 procent var.

TV: Duplantis slår världsrekord

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.