Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Armbåge förstörde världsrekordhoppet

Armand Duplantis hoppade rekordhögt på tävling i Tyskland.
Så här nära var Duplantis att klara världsrekordet.Foto: Kanal 9
Foto: HORST MUELLER / IMAGO/IBL
Foto: AXEL KOHRING / IMAGO/IBL

Seger, krossat världsårsbästa, svenskt rekord – och var en armbåge ifrån nytt världsrekord. 

Tisdagens tävling i Düsseldorf var Armand Duplantis första för säsongen, men svensken visade att han redan är i superform. 

– Det är galet, säger Duplantis. 

Armand Duplantis följde upp guldskrällen i EM 2018 med ytterligare en kanonsäsong förra året. Den svenska 20-åringen bjöd Finnkampspubliken på Stockholms stadion med ett jättehopp på sex meter – och tog silver på VM i Doha. 

Duplantis har inte tävlat sedan dess men var tillbaka i startlistorna när World Indoor Tour avgjordes i Düsseldorf under tisdagen, där han bland annat ställdes mot regerande världsmästaren Sam Kendricks. 

Duplantis gjorde ett misslyckat första försök på 5,70, men klarade enkelt i andra. Därefter stod den svenske talangen för två kanonhopp på 5,80 och 5,90. Redan där hade Duplantis slagit världsårsbästat. 

Därefter höjdes ribban till 5,95, nytt svenskt inomhusrekord, men Duplantis visade inga tecken på att darra. Svensken fick på ett klockrent hopp och klarade höjden – med luft. 

Duplantis nära klara världsrekordet

Nästa höjd blev sex meter, där Duplantis gjorde ett misslyckat första försök men klarade i andra. Sam Kendricks rev ut sig på den höjden – men Duplantis valde att fortsätta att hoppa vidare. 

Den nya höjden? 

6,17 – nytt världsrekord. 

Armand Duplantis rev första försöket, men var riktigt nära att klara i andra. Publiken på läktarna och konkurrenterna nere vid ansatsbanan bara gapade. 

Reprisbilden visade att ribban låg kvar när Duplantis tagit sig över, men svensken slog i med armen på nedvägen. 

Duplantis rev till slut även det sista försöket – men hyllades med en stående ovation från publiken på plats i Düsseldorf. 

– Det var nästan så att jag fick lite tårar i ögonen. Man står där och tänker, jaha, nu är det världsrekordet. Sen jag var fyra år, i hela mitt liv i princip, har jag velat vara världsrekordhållare. Jag klarade det ju inte, men bara att försöka vara cool, säger Duplantis i en tv-intervju med det internationella friidrottsförbundet. 

Duplantis ord: ”Det är helt galet”

När SportExpressen når Armand Duplantis är han förvånansvärt samlad efter dramat. 

– Det är en bra start, skrattar han. 

– Det är svårt att förvänta sig. Jag visste att jag var i form och att jag skulle kunna hoppa runt sex meter, men att göra det är något helt annat. Jag har tränat väldigt hårt och känner mig i form och är väldigt glad över var jag är. Men jag försöker att ta det vidare härifrån och bli bättre, och att det inte ska stiga mig åt huvudet. 

Var det självklart att satsa på världsrekordet? 

– Jag diskuterade om jag skulle köra på 6,07 eller 6,06, jag visste inte. Men jag tänkte, skit samma. Kör på världsrekordet, alla ville se några försök på det så jag körde. 

Vad tänkte du under ditt andra hopp?

– Jag kände att jag hade klarat det, men min armbåge slog i. Jag kommer ta det en dag. Det är galet. Helt galet att tänka att det var 6,17. 

Blir du extra sugen att tävla vidare nu för att försöka slå rekordet? 

– Jag gör hundra procent varje tävling och gör allt jag kan, vi får se. Jag vill inte lova någonting, men om jag hoppar borde folk sätta på tv:n och kolla. Möjligheten finns att någonting speciellt händer. 

På plats fanns Armand Duplantis mamma Helena för att stötta sin son. Helena Duplantis ansvarar för sonens fysträning, medan pappa Greg fokuserar på stavbiten. 

– Det är speciellt med min mamma, hon får tillskrivs inte tillräcklig betydelse. Jag vill inte att de ska ta ifrån min pappa någonting, men min mamma borde få mer kredd. Min mamma är där minst lika mycket, så jag tycker att det är ett lagarbete mellan oss tre. Det är speciellt att dela det med henne, jag älskar henne och det är kul att ha henne på tävlingar. 

Duplantis hälsning till svenska folket efter VM-silvret

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.