Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Duplantis jämförs med Bolt efter superhoppet

Foto: RADOSLAW JOZWIAK / CYFRASPORT VIA WWW.IM / IMAGO IMAGES/NEWSPIX WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: EBERHARD THONFELD VIA WWW.IMAGO-IMAGES.D / IMAGO IMAGES/CAMERA 4 WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: IMAGO/XINHUA / IMAGO/XINHUA IMAGO SPORTFOTODIENST

Armand Duplantis rekordhopp får inte bara Sverige att gå i spinn.

Han hyllas nu över hela världen.

20-åringen kallas för ”en marsmänniska” och ”ett monster” – och jämförs med Usain Bolt.

Redan i vintras slog Armand Duplantis inomhusvärldsrekordet och hoppade 6,18. Sen dess har han varit på jakt efter Sergej Bubkas 26 år gamla utomhusrekord som lyder 6,14.

Och i går kväll lyckades han.

Duplantis seglade över 6,15 på Olympiastadion i Rom och skrev återigen in sig i historieböckerna.

– Jag har försökt flera gånger på den här höjden men det har inte varit så bra förhållanden. I kväll blev det helt underbart, ingen vind alls. Då lossnade allting, förklarade ”Mondo” när SportExpressen fick en pratstund med honom sent i går kväll.

Hyllningarna väller nu in från alla olika håll.

Sergej Bubka skriver på Twitter: ”Grattis till Armand Duplantis för att ha slagit mitt rekord. Fantastiskt resultat! Jag är glad för honom och hans föräldrar, de är fantastiska människor. ”Och jag är glad för friidrotten och sporten överlag, över att vi har en så stor stjärna i många år framöver. Jag önskar dig allt gott mot nya höjder.”

Hyllas med rymdbild

Den tidigare OS-vinnaren i stavhopp Jenn Suhr konstaterar på Instagram att Duplantis ”skapar passion för sporten just nu” och att han ”levererar trots att det inte är någon publik på läktarna”. Sandi Morris, en annan stavstjärna, skriver på Instagram: ”Han är ett monster! Men det visste vi redan.”

I utländska medier får Armand Duplantis också stort utrymme och journalister från hela världen strör lovord över den 20-årige svensken.

Guilherme Costa, reporter på brasilianska O Globo, skriver att Duplantis är ”det största namnet av alla idrottare i de olympiska grenarna”. Den turkiske journalisten Mert Aydin skriver till sina 91 000 följare på Twitter att Duplantis ”betyder lika mycket för friidrotten som Usain Bolt gjorde 2008-2012”.

Många häpnar också över hur högt 6,15 faktiskt är. ”En marsmänniska i Rom”, skriver den italienska Sky Sports-reportern Lia Capizzi och Twitter-kontot Citius Mag hakar på samma tema genom att lägga ut en bild där Armand Duplantis hoppar över en ribba som höjts hela vägen upp i rymden.

https://twitter.com/CitiusMag/status/1306680776935829504

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.