Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Duplantis ord: ”Det är två helt olika djur”

Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN

Armand Duplantis är tillbaka på friidrottsscenen. 

Och 21-åringen bjöd på dramatik direkt.

Stavhoppsstjärnan vann tävlingen på 6,01 – och begärde sedan upp ribban på världsrekordhöjd.

– Det blir roligare när det faktiskt händer om man väntar lite på det, säger ”Mondo”.

Armand Duplantis hade en fjolårssäsong som är svår att slå. 21-åringen startade 2020 med att sätta två världsrekord i starten av inomhussäsongen. Sedan kom coronapandemin, men när det var dags för utomhussäsong slog Duplantis till igen. I september hoppade han 6,15, det högsta hoppet någonsin utomhus.

Säsongen gjorde honom till friidrottens nya superstjärna och han belönades med priser i både Sverige och runtom i världen.

På söndagen inledde Armand Duplantis årets säsong i innegalan i Düsseldorf, och mötte direkt motstånd i världsklass. Stjärnan ställdes bland annat mot Sam Kendricks och Piotr Lisek, som var på pallen i VM i Doha 2019.

Stjärnan gick in i tävlingen på 5,52 och flög enkelt över ribban. Han stötte inte heller på några problem på 5,72.

I stället kom det första misslyckade hoppet på 5,86, men Duplantis klarade höjden på andra försöket. Det gjorde däremot inte Kendricks som fick se sig utslagen.

Det var till slut endast tysken Torben Blech som tillsammans med Duplantis var kvar i tävlingen på 5,91. Den höjden klarade svensken i första försöket, medan tysken fick ge sig. Blech hade dock all anledning att vara nöjd över sin insats ändå – 5,86 innebar nämligen nytt personligt rekord med 14 centimeter. 

Försökte på världsrekordet: ”Är två helt olika djur”

När Duplantis säkrat segern åkte ribban upp till 6,01 – en höjd han klarade i andra försöket.

– Det kändes bra, det tog ett litet tag att få in känslan. Jag vet inte om fick in rytmen på ansatsen helt. Jag är på väg och börjar komma in i det igen. Jag är nöjd med sexan, jag ville komma över sex meter den här veckan, säger han.

Därefter begärde ”Mondo” upp ribban på 6,19 – ny världsrekordhöjd. 

Men det blev aldrig något allvarligt försök på den höjden, Duplantis avbröt ansatsen i sitt första försök och valde sedan att avsluta tävlingen. 

– Sex meter och 6.19 är två helt olika djur, två olika bjässar. Det är helt annorlunda och du måste ha en riktigt speciell dag för att klara av något sånt. Det var första tävlingen och jag kände inte att jag hade det i mig i dag.

– Jag kommer göra ett nytt försök nästa gång. Det blir roligare när det faktiskt händer om man väntar lite på det.

Även längdhopparen Khaddi Sagnia säsongsdebuterade i Düsseldorf och slutade tvåa efter ett hopp på 6,74. Tilde Johansson kom femma med 6,33. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.