Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Duplantis: ”Hon kan bli en världsstjärna”

Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Maja Åskag tog emot priset som årets nykomling på idrottsgalan. 

Efteråt hyllades hon av Armand Duplantis. 

– Det är bra för svensk friidrott att få en ny stjärna, säger Duplantis. 

Armand Duplantis hade storslam på idrottsgalan förra året då han kammade hem så väl årets prestation, årets manliga idrottare och Jerringpriset. 

I år fick han nöja sig med utmärkelsen som årets manliga idrottare. 

– Det betyder mycket. 2021 var ett stort år för mig för jag hade OS och det är den viktigaste tävlingen i mitt liv så att tävla där och vinna var mitt största mål som jag hade för mig själv, säger Duplantis som även var nominerad till Jerringpriset 

– Jag tycker att alla som vann de förtjänade det. Jag är stolt över alla, säger han.

Är en ny stjärna 

En av pristagarna på galan var Maja Åskag, 19. Hennes 2021 har innehållit guld på både JVM och JEM i så väl tresteg som längdhopp.

Hon prisades som årets nykomling

– Det är väl året som har ändrat allt. Jag har kommit otroligt långt och för ett år sedan hade jag aldrig trott att jag skulle stå här i dag. Jag är så glad och lycklig, säger hon.  

Mondo Duplantis har inte missat Åskags framfart under året som gått. 

– Maja har massa talang. Hon kan bli jättebra och jag tror att det kan bli mycket bra för svensk friidrott att få en ny stjärna. 

Enligt honom har Åskag det som krävs för att bli en världsstjärna inom sina grenar. 

– Ja, det tror jag. Hon kan bli jätteduktig.  

Vad är det som gör Maja så duktig? 

– Hon har en ”it factor”. Jag vet inte hur man säger det på svenska men du ser när hon hoppar att det är lätt för henne, säger Duplantis. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.