Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Duplantis förklarar sin gest på medaljceremonin

Armand Duplantis fina hyllning till sin mamma och pappa.
Duplantis på prispallenFoto: IAN STEPHEN/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK / IAN STEPHEN/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

DOHA/STOCKHOLM. Armand Duplantis blev VM-silvermedaljör efter en rafflande stavfinal. 

Under onsdagen fick den 19-årige svensken ta emot sin medalj på Khalifa-stadion i Doha.  

Sen, när den amerikanska nationalsången spelades, höll han handen för bröstet. 

– Det handlar om respekt, säger Duplantis.

Redan efter två hopp hade Armand Duplantis säkrat medalj i VM-finalen i stavhopp. Men den efterföljande guldfajten blev betydligt hårdare än så. 

Den svenske talangen var illa ute både på 5,92 och 5,97 – men redde ut situationen efter ett taktiskt stavbytesbeslut i samråd med pappan och tränaren Greg Duplantis. 

Duplantis och amerikanen Sam Kendricks gjorde upp om guldet på 6,02 – men efter att båda rivit ut sig stod det klart att svensken fick nöja sig med silver eftersom han hade fler rivningar sedan tidigare. 

Under onsdagseftermiddagen fick Duplantis ta emot sin silvermedalj på Khalifa-stadion i Doha. När USA:s nationalsång spelades, för att hedra guldmedaljören Kendricks, höll Duplantis en hand över bröstet. 

Det finns som bekant en fullt rimlig förklaring till det. 

Duplantis: ”Det handlar om respekt”

Armand Duplantis är ju född och uppvuxen i USA, med en svensk mamma och en amerikansk pappa. 2015 bestämde han sig för att börja representera det svenska friidrottslandslaget. 

– Det är svårt att förklara känslan. Det är Sams stund, de spelar den för honom. Jag tänkte inte på det som min stund, säger Duplantis efter medaljceremonin. 

– Det handlar bara om en gest av respekt mot flaggan. 

”Det är en speciell stund”

Duplantis berättar att han njöt av stunden uppe på pallen.

– Det är en speciell stund, det är min första VM-medalj. Det är en stor stund i min karriär. Det här är tidigt i min karriär också, det känns som att jag har mycket kvar. 

Hur speciell känsla är det?

– Jag vet inte hur jag ska förklara känslorna. Det känns lite: Varför är jag här, varför jag? Jag har stöttats så mycket sedan jag var liten från mina föräldrar och det är anledningen till att jag har medaljen runt halsen just nu. 

Vad ska du göra när du kommer hem?

– Jag ska bara ta det lugnt och inte resa hela tiden. Det ska bli skönt att bara vara på en plats för en gångs skull. 

Se SportExpressens magasin från friidrotts-VM

Friidrottsstjärnorna i FIFA-final - Samuelsson & Ståhl vs Montler & Kramer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.