Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Duplantis flydde i natt: ”Mår inte bra”

Duplantis fick ta emot sin guldmedalj i natt. Foto: CLEMENS BILAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Armand Duplantis - europamästare i stavhopp. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

BERLIN. Armand Duplantis, 18, svävade på moln efter sitt EM-guld i går kväll.

Sen kraschade han.

– Han var så trött att han inte ens orkade äta. ”Jag mår inte bra”, sa han. Vi får ta en ny fest hemma i USA sen, säger mamma Helena Duplantis.

Sverige har fått en ny friidrottshjälte. Underbarnet Armand Duplantis chockade alla genom att slå till med 6,05 i EM-finalen och vinna guldet inför 60 000 åskådare på Olympiastadion i Berlin.

Efteråt hyllades han av allt och alla. ”Mondo”, som han kallas, gjorde intervju efter intervju och tog selfie efter selfie – innan krafterna plötsligt tog slut.

– Det var lite kaos i går kväll, säger mamma Helena Duplantis.

– Mixade zonen, dopingtest… allting sånt tar tid. Det blev ingen middag och sen var det medaljceremoni klockan ett på natten.

 

LÄS MER: Armand Duplantis – därför valde han Sverige

 

"Satsade så mycket"

Ja, mitt under EM:s avslutningsfest fick 18-åringen kliva upp och ta emot sin guldmedalj och den svenska nationalsången dånade ut i lokalen.

Armand Duplantis njöt. Men mest av allt ville han bara hem och sova.

– Han var så trött. ”Nu sticker jag, jag sticker ut genom bakvägen”, sa han till mig. Han var till och med så trött att han inte orkade äta mat. Han bara: ”Jag mår inte så bra”.

Det är inte direkt så folk tänker sig att en guldfest ska vara?

– Nej, men han satsade så mycket mentalt i finalen. Så när han var färdig, då var han verkligen färdig. Han ger allt när han tävlar.

Hon skrattar.

– Han var så trött i går. Annars tycker han om att dansa och ha kul, men han orkade verkligen inte. ”Jag orkar inte ta en enda selfie till”, sa han.

Fyra genom tiderna

Men det var ändå en kväll att minnas?

– Verkligen. En underbar kväll som vi kommer att minnas för alltid. Det här betyder så mycket för ”Mondo” och vi är så stolta över honom.

– Men vi får nog ta en ny fest hemma i USA sen, när han är lite piggare. Bjuda in vänner och bekanta och alla som har följt hans resa.

Armand Duplantis hade ett personligt rekord på 5,93 inför finalen i går kväll. Bara tre hoppare genom tiderna har hoppat högre än 6,05: Sergej Bubka, Renaud Lavillenie och Steven Hooker.

I nästa vecka börjar han på college.

– Ja, skolan börjar för “Mondo” på måndag. Och han har lite skolgrejer som han måste göra redan i morgon, så ja... det blir tvära kast.

LÄS MER: Armand Duplantis hyllas i hela världen efter succén 

LÄS MER: Armand Duplantis svar till Kajsa Bergqvist