Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Duplantis fina gest efter utmärkelsen

Duplantis om känslorna efter Idrottsgalan
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SIGGE KLEMETZ / STELLA PICTURES/SIGGE KLEMETZ STELLA PICTURES
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Armand Duplantis prisades på Idrottsgalan. 

Samtidigt blev hemmaklubben Upsala IF 50 000 kronor rikare.

– Det känns självklart, säger Duplantis. 

Armand Duplantis fick under måndagen ta emot priset för årets manlige idrottare, efter att bland annat ha vunnit OS-guld i Tokyo. 

Men pristagarna på Idrottsgalan lämnade inte bara Annexet med en prisstatyett, via galans huvudsponsor Svenska spel fick de även möjlighet att skänka 50 000 kronor till ”valfri svensk idrottsförenings ungdomsverksamhet”. 

För Duplantis föll valet på den egna klubben Upsala IF. 

– Jag väljer Upsala IF:s barn- och ungdomssatsning för att de i dessa tider har det extra tufft och kämpar på, säger 22-åringen i ett pressmeddelande

Henrik Wennberg, sportchef på Upsala IF:

– Pandemin har varit en utmaning som tvingat oss att jobba både hårt och påhittigt för att hela tiden kunna erbjuda säker och bra träning till alla våra 800 barn och ungdomar. Vi har vänt på varje krona många gånger och att nu få ett så fint bidrag från Armand och Svenska Spel betyder väldigt mycket för vår verksamhet. Vi är oerhört tacksamma.  

Skridskoåkaren Nils van der Poel, som fick pris för årets prestation, och friidrottaren Maja Åskag, prisad som årets nykomling, skänkte sina 50 000 kronor till klubbarna SK Trollhättan respektive Råby Rekarne. 

Duplantis om känslorna för Uppsala

Armand Duplantis bor numera i Stockholm men har tidigare bott i Uppsala och representerar fortfarande klubben. 

Det finns flera anledningar till att Duplantis känner en lojalitet till klubben. Jonas Anshelm, tidigare ledare för det svenska juniorlandslaget, tillhör klubben och spelade en avgörande roll när Duplantis valde att tävla för Sverige. Dessutom tävlade hans mamma Helena för Upsala IF under sin karriär. 

– Uppsala har stöttat och trott på mig från början. Och då var jag bara sexton år gammal, jag uppskattar verkligen Uppsala och klubben och allt de gjort för mig från en ung ålder. Jag gillar alla där, personalen och de som styr klubben, jag gillar att representera klubben så jag ser ingen anledning att byta, sa världsrekordinnehavaren nyligen i en intervju med SportExpressen

Uppsala står tydligt i fokus under inledningen av friidrottens inomhussäsong i Sverige. 

Den 9 februari arrangerar Duplantis en egen stavhoppsgala tillsammans med Upsala IF, och samma vecka gör Kajsa Bergqvist sin första landskamp som förbundskapten när Nordenkampen avgörs i Uppsala.  

Desiré Inglanders avslöjande: ”Blir nervös”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.