Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Duplantis erkännande – efter nya rekordhoppet

Armand Duplantis satte nytt utomhusvärldsrekord i förra veckan.Foto: CHAI VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/CHAI V.D. LAAGE WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Han klarade 6,15 – och jublade redan i luften.Foto: LAPRESSE / LAPRESSE/SIPA USA SIPA USA
20-åringen har varit på jakt efter rekordet hela sommaren.Foto: GREGORIO BORGIA / AP TT NYHETSBYRÅN
Duplantis kramar om agenten Daniel Wessfeldt.Foto: NEWSCOM / IMAGE OF SPORT/NEWSCOM/SIPA USA SIPA USA

Armand Duplantis hoppade 6,15 och raderade ut Sergej Bubkas utomhusvärldsrekord.

Men han hade inte sin största stav.

Och han var inte i sin bästa form.

– Jag vet att jag kommer vara i bättre form än så här nästa år, säger Duplantis som gjorde ”mycket bullshit” när covid-19 släckte ner idrottsvärlden.

Nu laddar han om för säsongens sista tävling – som avgörs i 40-gradig hetta.

Armand Duplantis, 20, vandrar omkring i Rom och försöker landa efter sitt rekordhopp när SportExpressen får en pratstund med honom på telefon.

Det är lördag eftermiddag och knappt två dygn har passerat sen han hoppade 6,15 på Olympiastadion och skakade om en hel friidrottsvärld.

– Jag hänger kvar i Rom under några dagar innan jag flyger till Doha för säsongens sista tävling, säger Duplantis.

– Det är jag och Ben Broeders (stavhoppare från Belgien) som är här. Vi kollar in staden och tar det lugnt bara. Det är ganska skönt.

Hur har de sista dygnen varit för dig?

– Det har varit härligt. Att klara 6,15 har ju varit ett mål för mig hela den här säsongen och…jag visste att det var möjligt, jag behövde bara få en tävling med bra yttre förutsättningar. Nu fick jag äntligen det.

HÄNGER I ROM. Armand Duplantis passade på att besöka Colosseum när han fick några dagar ledigt efter rekordhoppet i Rom.Foto: Instagram.

Det har varit några märkliga tävlingar för Armand Duplantis den sista tiden.

I Lausanne den 2 september klarade han 6,07 vilket var han högsta hopp någonsin utomhus. Men när ribban sen skickades upp på 6,15 så blev det mörkt på tävlingsarenan och eftersom belysningen inte fungerade (!) fick tävlingen brytas.

I Berlin den 13 september såg han ut att vara i rekordform igen, men då började det plötsligt blåsa kraftigt precis när det var dags att attackera 6,15.

– Nu hade jag belysning, det var vindstilla och kroppen kändes bra. De första hoppen var inte de bästa, men sen hittade jag rytmen och efter mitt hopp på 6,00 kände jag att jag hade en väldigt bra chans på 6,15. Och sen klarade jag det…äntligen! Det var väldigt skönt, säger Duplantis som raderade ut Sergej Bubkas 26 år gamla utomhusvärldsrekord.

”Jag ska bannlysa honom”

Vad händer i mobiltelefonen efter att man slår ett sånt rekord?

– Haha, jag kan säga att det var ganska många meddelanden! Och jag försöker alltid svara på allting, men den här gången gick det inte. Du vet, direkt efteråt är det intervjuer och dopingtest och jag tror det dröjde tre timmar innan jag kunde sätta mig med mobilen. Då låg jag redan långt efter. Jag hade inte en chans att svara på allting.

I glädjeyran direkt efteråt lyckades han i alla fall ta sig tid att ringa hem till mamma Helena och pappa Greg. De är hans tränare och brukar normalt sett vara på plats, men den här gången kunde de inte följa med.

– Ja, jag ringde dem direkt efteråt, jag ville göra det direkt. Det kändes bra att bara gå igenom vad som hade hänt och…jag kunde skämta lite om att pappa aldrig varit på plats när jag slagit ett världsrekord. När jag slog världsrekorden i vintras var ju bara mamma där, säger Duplantis och fnissar.

Han får hålla sig borta i framtiden?

– Haha, ja. Jag ska bannlysa honom från mina tävlingar framöver.

FAKTA: Tidernas 10 högsta stavhopp

1) Armand Duplantis, Sverige 6,18 – inomhus (Glasgow 2020)

2) Armand Duplantis, Sverige 6,17 – inomhus (Torún 2020)

3) Renaud Lavillenie, Frankrike 6,16 – inomhus (Donetsk 2014)

4) Armand Duplantis, Sverige 6,15 – utomhus (Rom 2020)

5) Sergej Bubka, Ukraina 6,15 – inomhus (Donetsk 1994)

6) Sergej Bubka, Ukraina 6,14 – utomhus (Sestriere 1994)

7) Sergej Bubka, Ukraina 6,14 – inomhus (Liévin 1993)

8) Sergej Bubka, Ukraina 6,13 – utomhus (Tokyo 1992)

9) Sergej Bubka, Ukraina 6,13 – inomhus (Berlin 1992)

10) Sergej Bubka, Ukraina 6,12 – utomhus (Padova 1992)

Nu har du fått chansen att titta på 6,15-hoppet i efterhand och kunna analysera det. Var det ett perfekt hopp?

– Jag skulle inte säga att det var ett perfekt hopp. Men det var ett bra hopp, helt klart.

Duplantis funderar lite innan han fortsätter:

– Det var inte lika högt som mitt 6,18-hopp i vintras. Men staven som jag hade nu var två snäpp mindre. Jag maxade verkligen den staven. Jag hade en väldigt bra tajming i hoppet. Det var ett bra hopp, jag är nöjd med det hoppet.

Du hade lite marginal till ribban också, såg det ut som. Hur högt var hoppet?

– Oh, jag har ingen aning. Det är svårt att säga. Men med den där staven kan jag inte komma så mycket högre än så där, det handlar om någon centimeter i såna fall. Det krävs större stavar för att komma ännu högre.

Men du är inte redo för dem än?

– Nej, den här säsongen har varit väldigt märklig. Alltså, jag är i bra form nu, men jag har inte lyckats komma i min bästa form.

FLYGER HÖGT! Armand Duplantis hoppade 6,15 i Rom och det såg ut som att han hade en ganska god marginal ner till ribban.Foto: LAPRESSE / LAPRESSE/SIPA USA SIPA USA

Målet för sista tävlingen

Du är inte i din bästa form nu?

– Nej, det är jag inte. Det är nära, men det här är inte min ”peak shape”. Samtidigt så trodde jag inte heller att jag skulle komma dit den här sommaren. Du vet, jag gjorde mycket bullshit. När coronaviruset kom blev det ett uppehåll på två månader där jag inte kunde träna särskilt bra i USA.

För en gångs skull valde han att inte lägga 100 procent av sitt fokus på stavhopp. I stället började han spela en hel del golf och umgicks med sina bröder i Lafayette, Louisiana. Där och då var det högst osäkert om det ens skulle bli någon utomhussäsong.

– Det är inte optimalt om man vill komma i sin bästa form, men det var så situationen såg ut. Jag vet i alla fall att jag kommer vara i bättre form än så här och då kommer jag också klara av större stavar.

– Min allra största stav har jag bara använt en gång, i Frankrike på den sista tävlingen under inomhussäsongen. Då var jag väldigt högt upp i luften!

Du hade svårt att klara 6,00 i början på den här säsongen och många tvivlade på dig. Hur hanterade du den situationen?

– Det var extra motivation för mig. Folk trodde inte att jag skulle hinna komma i form under den här utomhussäsongen, men jag ville verkligen klara 6,15 och jag försökte bara komma i så bra form som möjligt så fort som möjligt. Jag hade en period när jag bara var i Uppsala och tränade och försökte hitta tillbaka och…nu är jag här.

GOLFINTRESSE. Armand Duplantis spelade en hel del golf under våren och början av sommaren. Det blev bland annat en runda med prins Daniel.Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Säsongens sista tävling väntar alltså i Doha, Qatar. Men det är inte på samma arena där VM avgjordes i fjol – och nu väntar helt nya förutsättningar.

– På VM var det i princip en inomhusarena eftersom det var helt vindstilla och de kunde dessutom kontrollera temperaturen med hjälp av luftkonditionering, vilket var helt sjukt. Men ska vi köra på träningsarenan bredvid. Det blir utomhus på riktigt och vi kommer få kämpa mot hettan.

Det har varit runt 40 grader i Doha senaste dagarna. Det kommer bli tufft?

– Ja, men jag har hoppat i hetta förut. Det kan bli riktigt varmt i Louisiana på sommaren. Det gäller bara att dricka mycket vatten och försöka hålla sig i skuggan.

Är siktet inställt på 6,16 nu? Eller vad är nästa mål när det gäller höjder?

– Jag vet inte riktigt. Vi får se. I Doha vill jag bara vinna tävlingen och få en bra avslutning på säsongen. Det är sista tävlingen. Jag ska göra den så bra som möjligt och sen ladda om och sätta upp nya mål.

Friidrottsstjärnans dotter gör succé – i Idol

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.