Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: SRDJAN SUKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: SRDJAN SUKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: SRDJAN SUKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Dumpades av förbundet – på grund av kändisskapet

Publicerad

LONDON. Hon blev kändis över en natt - tack vare sin uppvärmningsdans. 

Men även om 24-åriga Michelle Jenneke är fansens favorit så har hennes eget förbund tröttnat på henne. 

Efter flera år med ljumna resultat står hon nu utan stöd från det australiska friidrottsförbundet. 

– Jag låter inte det påverka mig, jag försöker njuta av det jag gör, säger hon till News.com.au. 

Usain Bolt har sin speciella gest han blivit känd för, Mo Farah likaså. Men de är även kända för att de är bäst i världen på sina distanser. 

Där skiljer sig den australiska häcklöparen Michelle Jenneke åt. Den i dag 24-åriga Jenneke gick från okänd till superkändis över en natt och när hon på fredag står på startlinjen i London så kommer samtliga tv-tittare att känna igen henne. 

På grund av sin uppvärmningsdans. 

Dumpades av förbundet - och kritiserades stenhårt

Jenneke gjorde dansen, som kallas för "The Jenneke Jiggle", i Barcelona 2012 och videon blev viral. Hon gör den fortfarande och har gjort Jenneke till en av de mest igenkända friidrottarna på planeten. 

Detta trots att resultaten har uteblivit. Det nådde sin kulmen på OS i Rio de Janeiro slutade då hon slogs ut redan i kvalet. Det fick hennes eget förbund att tappa tålamodet med Jenneke. Förbundskaptenen Craig Hilliard gick ut och sågade henne stenhårt. 

Han menade att hon inte tog det största mästerskapet i sitt liv på allvar och att hon blivit distraherad av andra åtaganden, exempelvis ett antal modell- och reklamjobb, hon fått till följd av sin världsberömda dans. 

Därför valde det australiska friidrottsförbundet att inte ge Jenneke något ekonomiskt stöd för att satsa mot OS i Tokyo 2020. 

Kommer aldrig sluta med dansen

Jenneke själv säger att det dåliga resultatet kom till följd av en skada och att Hilliard aldrig uttryckt sin kritik direkt till henne. Men hon vill inte låta förbundskaptenens negativa ord påverka henne. 

Hon säger själv att hon ser häcklöpningen som en passion snarare än ett yrke. 

– Det som hände i Rio var inte hela världen, det finns andra saker i mitt liv som gör mig glad. Jag är mest stolt över att jag har tävlat på ett OS, säger hon i en intervju med Daily Telegraph

Och hon hävdar bestämt att hon fortfarande bryr sig väldigt mycket om häcklöpning. Så när hon ställer sig på startlinjen på VM i London så gör hon det för att hon älskar det - och för att visa sitt förbund att hon tar sporten på allvar inför OS i Tokyo. 

– Jag har checkat av en hel del viktiga mål för mig. Nu handlar det om att bli snabbare för varje säsong, säger hon. 

Och uppvärmningsdansen, den tänker hon aldrig sluta med. 

– Den är bra för mig, folk ser mig dansa och det är ett sätt för mig att uttrycka hur mycket jag njuter av sporten. Jag älskar att vara där, jag älskar att tävla. Det är så jag uttrycker mig. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag