Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dubbelseger för Sverige – Moa Hjelmer stor hjälte

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Sverige tar en dubbelseger i Finnkampen.

Moa Hjelmer blev stor hjälte på damsidan – efter att ha kastats in i stafetten i sista stund.

På upploppet fick hon hjälp av den lågt stående solen.

– Jag såg finskans skugga och då var det bara att bränna på, säger Hjelmer.

Redan inför helgen kunde SportExpressen berätta att Sveriges förbundskapten Karin Torneklint hade ett ess i rockärmen ifall det skulle bli jämnt i Finnkampen. Moa Hjelmer, som redan skulle springa 200 och 400 meter, kunde även lyftas in i stafettlaget på 4x400 meter.

Det blev jämnt. Moa Hjelmer kom till start i stafetten. Och hon blev hjälte.

I en dramatisk uppgörelse kunde hon hålla undan för den attackerande finskan Jeanine Nygård och säkra segern för Sverige, inför 9 724 åskådare på ett soligt Stockholms Stadion.

– Det var inte planerat att jag skulle springa den långa stafetten, men jag hade fått en liten förvarning om att det kanske kunde bli aktuellt, säger Moa Hjelmer när SportExpressen träffar henne kort efter målgång.

Moa Hjelmer efter lördagens seger i 400 m

Solen hjälpte Moa Hjelmer

Du hade lite krafter kvar?

– Ja, det hade jag. Det var så himla kul att springa 200 meter tidigare under dagen, så jag kunde nästan gå på adrenalin där. Jag var ganska trött, men det löste sig.

Kände du att du hade en finländska i ryggen?

– Oh, ja. Men det fina nu på kvällen är att solen står lågt och kastar långa skuggor. Så jag såg hennes skugga innan jag hörde henne och då var det bara att bränna på.

Finnkampen avslutades sen med att Yolanda Ngarabe tog hem segern på 800 meter och såg till att totalsiffrorna skrev till 217,5-192,5.

På herrsidan vann Sverige med 228-181. Där var det stora utropstecknet Kim Amb som överraskade genom att kasta 85,89 i spjut (nytt personligt rekord) och knäcka samtliga finländare.

– Finnkampen blir inte bättre än så här. Bra publik, glad publik, alla hejar, bra stämning och kampen står i fokus. Det handlar bara om att slå Finland. Och det lyckades vi med. Vi är alla väldigt nöjda med helgen, säger Moa Hjelmer.

Irene Ekelund vann både 100 m och 200 m i Finnkampen