Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Drömbeskedet inför VM: Svenskt rekord

Armand Duplantis: ”Jag kan ta VM-guld”
Fanny Roos blev tvåa i kultävlingen.
Foto: SVT
.
Foto: SVT

Fanny Roos, 24, är i sitt livs form inför VM.

Svenskan stötte magnifika 19,06 meter i matchen mellan Europa och USA.

En kross av hennes gamla svenska rekord.

– Oj, oj, oj. Äntligen, säger experten Kajsa Bergqvist i SVT.

Den svenska kulstötaren Fanny Roos fick en fantastisk avslutning på tävlingarna i Minsk.

Med ett par veckor kvar till friidrotts-VM, under den nya friidrottsmatchen mellan Europa och USA, visade 24-åringen att hon är att räkna med i Doha. 

Roos kom tvåa efter att ha stött 19,06 i sitt sista försök.

Något som fick kommentatorsduon Jacob Hård och Kajsa Bergqvist att gå lös i hytten.

– Här har vi ett svenskt rekord! Är det till och med över 19 meter, säger Hård.

– Oj, oj, oj. Visst är det ett 19-meterskast. Äntligen! Fanny har närmat sig och närmat sig och fick nu på en riktig träff. Hon har lyckats vässa till formen under den tid på säsongen då den ska vara som bäst, säger Bergqvist.

Fanny Roos krossade svenska rekordet

Fanny Roos har därmed noterats för den åttonde längsta stöten i världen i år och hade redan innan tävlingen det svenska rekordet i kulstötning med sina 18,88. Det nya rekordet är således 18 centimeter längre.

Roos var långt från att hota segraren Maggie Ewen, USA, som även hon satte nytt personbästa med en segerstöt på 19,47 meter.

Enligt Kajsa Bergqvist kan Roos ha låst upp en mental spärr i och med sin monsterstöt över drömgränsen 19 meter.

– Bara att veta att man är en 19-meterskastare… det är en riktig vattendelare. Förra året handlade det om att komma över 18 meter, nu är det helt andra bullar, säger experten.

Landslagskamraten Armand Duplantis, 19, hade även han en fin kväll i Vitryssland och vann herrarnas stavhoppstävling på höjden 5,85.

Varken amerikanen Sam Kendricks, som innehar världsårsbästat på 6,06, eller franske världsrekordhållaren Renaud Lavillenie fanns med i startfältet – men väl polske Piotr Lisek som i år hoppat två centimeter högre än Duplantis (6,02). Lisek slutade tvåa i tävlingen på 5,80 efter Duplantis. När segern redan var klar gjorde Duplantis sedan ett misslyckat försök på sex meter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.