Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dopade OS-mästaren krävs på miljonbelopp

Foto: Imago Sportfotodienst
Foto: Joel Marklund

Asli Cakir Alptekin stängdes av i åtta år för doping.

Nu krävs hon på sju miljoner kronor av staten - men kan inte betala tillbaka.

– Jag har bränt alla pengar, säger hon enligt BirGün.

Turkiskan Asli Cakir Alptekin slog överraskande Abeba Aregawi och de andra i världseliten på 1500 meter på OS i London. Men guldglädjen blev ganska kortvarig för Alptekin. I slutet av 2013 rapporterade flera utländska medier att hon var dopad, men det dröjde fram till sommaren 2015 innan det kom ett slutgiltigt besked.

Hon erkände att hon var dopad och gick med på att lämna i från sig sin guldmedalj och hon stängdes av i åtta år för bloddoping.

Krävs på miljonbelopp

Historien tar inte slut där.

Alptekin har under åren fått ganska mycket pengar från den turkiska staten för sin friidrottssatsning. Pengar som den de nu kräver tillbaka enligt den turkiska sajten BirGün. Enligt dem så har staten krävt henne på motsvarande 7,2 miljoner kronor.

Men det kan ta tid innan de kommer tillbaka, om de någonsin gör det.

Alptekin påstår sig nämligen ha spenderat vartenda öre.

– Jag har bränt alla pengar, säger hon.

Uppgifter om utpressning

I november förra året kom det uppgifter om att den förra ordföranden i IAAF, Lamine Diacks, söner och andra höjdare inom friidrottsvärlden försökte öva utpressning mot flera friidrottare. De ska ha krävt dem på pengar för att deras dopingärenden skulle tystas ner. Om inga pengar kom in så skulle deras positiva tester offentliggöras.

Alptekin ska ha varit en av utövarna som de försökta utpressa, men att hon ska ha vägrat att betala dem. Det var då hon åkte fast och stängdes av för doping enligt Mediaparts uppgifter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.