Foto: Imago SportfotodienstFoto: Imago Sportfotodienst
 Foto: Imago Sportfotodienst
Foto: Joel MarklundFoto: Joel Marklund
 Foto: Joel Marklund

Dopade OS-mästaren krävs på miljonbelopp

Publicerad

Asli Cakir Alptekin stängdes av i åtta år för doping.

Nu krävs hon på sju miljoner kronor av staten - men kan inte betala tillbaka.

– Jag har bränt alla pengar, säger hon enligt BirGün.

Turkiskan Asli Cakir Alptekin slog överraskande Abeba Aregawi och de andra i världseliten på 1500 meter på OS i London. Men guldglädjen blev ganska kortvarig för Alptekin. I slutet av 2013 rapporterade flera utländska medier att hon var dopad, men det dröjde fram till sommaren 2015 innan det kom ett slutgiltigt besked.

Hon erkände att hon var dopad och gick med på att lämna i från sig sin guldmedalj och hon stängdes av i åtta år för bloddoping.

Krävs på miljonbelopp

Historien tar inte slut där.

Alptekin har under åren fått ganska mycket pengar från den turkiska staten för sin friidrottssatsning. Pengar som den de nu kräver tillbaka enligt den turkiska sajten BirGün. Enligt dem så har staten krävt henne på motsvarande 7,2 miljoner kronor.

Men det kan ta tid innan de kommer tillbaka, om de någonsin gör det.

Alptekin påstår sig nämligen ha spenderat vartenda öre.

– Jag har bränt alla pengar, säger hon.

Uppgifter om utpressning

I november förra året kom det uppgifter om att den förra ordföranden i IAAF, Lamine Diacks, söner och andra höjdare inom friidrottsvärlden försökte öva utpressning mot flera friidrottare. De ska ha krävt dem på pengar för att deras dopingärenden skulle tystas ner. Om inga pengar kom in så skulle deras positiva tester offentliggöras.

Alptekin ska ha varit en av utövarna som de försökta utpressa, men att hon ska ha vägrat att betala dem. Det var då hon åkte fast och stängdes av för doping enligt Mediaparts uppgifter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag