Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dopade Chernova blir av med OS-medaljen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Matt Dunham

2013 dömdes mångkamperskan Tatjana Chernova för doping.

Förra året utförde man nya analyser av Chernovas tester, och nu har Idrottens skiljedomstol (CAS) beslutat att förstärka ryskans straff.

Det nya beslutet innebär att Chernova förlorar både sitt VM-guld från 2011 och OS-bronset från 2012.


Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!

Mångkamparen Tatjana Chernova har tidigare blivit fälld för doping, efter att man funnit spår av anabola steroider i hennes tester från VM 2009. Hon stängdes då av från allt tävlade fram till och med 21 juli 2015, och fråntogs alla resultat från den 15 augusti 2009 till och med den 14 augusti 2011.

Idrottens skiljedomstol (CAS) har sedan dess fortsatt att behandla fallet, och beslutade under tisdagen att förlänga ryskans straff. Chernovas avstängning sträcker sig nu över tre år och åtta månader. Ryskan kommer dessutom att fråntas alla medaljer, poäng och prispengar som hon tillskansat sig under perioden 15 augusti 2011 till och med 21 juli 2013.

Det nya beslutet kommer från samma blodtester som Chernova tidigare dömts för, men efter att nya resultat påvisats under nya analyser som utfördes 2015. Även Ekaterina Sharmina and Kristina Ugarova, två andra ryska friidrottsutövare, döms till flera års avstängning.

Tävlade mot Klüft

Det innebär att Chernova förlorar både VM-guldet från 2011 och OS-bronset från 2012. Guldet kommer nu i stället att tilldelas brittiska Jessica Ennis-Hill, som redan under Chernovas första avstängning tyckte att hon borde ha fått medaljen.

– Jag vill fortfarande bli världsmästare en tredje gång och jag hoppas att jag kommer att få den medaljen någon gång i framtiden, sa hon då till brittiska Telegraph.

Chernova var som ung en stor talang och vann guld både i ungdoms-VM 2005 och junior-VM 2006. Hennes seniordebut kom i VM 2007 – ett mästerskap som vanns av svenska Carolina Klüft. Guldet blev Klüfts sista stora mästerskapsmedalj, då hon i mars året därpå offentliggjorde att hon tänkte sluta med mångkampen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.