Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dopad – Jamaica blir nu av med OS-guld

Nesta CarterFoto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/XINHUA IMAGO SPORTFOTODIENST
Jamaicas sprintlag 2008Foto: Nils Jakobsson / © BILDBYRÅN

Nesta Carter stängs av efter att ha åkt fast för doping.

Friidrottaren tävlade för Jamaicas stafettlag under OS i Peking 2008.

Därmed blir även Usain Bolt av med sitt OS-guld från stafetten, skriver Internationella olympiska kommittén i ett pressmeddelande.

Den jamaicanske sprintern Nesta Carter, 30, har varit en del av det framgångsrika jamaicanska stafettlaget på 4X100 meter och har bland annat vunnit två OS-guld och tre VM-guld på distansen.

Dessutom har Carter ett individuellt VM-brons på 100 meter från mästerskapet i Moskva 2013.

Men förra sommaren gjordes en omtestning av jamaicanens A-prov från OS 2008 - som visade spår av den dopingklassade substansen Methylhexanamine.

Och nu har även B-provet bekräftat den otillåtna substansen.

Usain Bolt fråntas OS-guldet

Därmed diskvalificeras Nesta Carter och fråntas OS-guldet som han och Jamaica tog i 4x100 meter, skriver Internationella olympiska kommittén i ett pressmeddelande.

Men det är inte bara Nesta Carter som drabbas.

I och med att det handlade om ett stafettguld så fråntas även Usain Bolt, Michael Frater och Asafa Powell sina OS-guld.

Samma kommitté bekräftar att den ryska trestegshopparen Tatiana Lebedeva fråntas två silvermedaljer från tävlingar före OS i Peking.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.