Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Holms reaktion efter det stenhårda dopingstraffet

Svenske EM-guldmedaljören har fått sin dom.
Foto: BILDBYRÅN
Foto: PEDRO ROCHA / AP TT NYHETSBYRÅN
Stefan Holm
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Den svenske EM-guldmedaljören Robel Fsiha får ett stenhårt straff. 

Enligt SVT stängs terränglöparen av i fyra år för doping. 

– Den indikation jag fått är att Robel kommer att acceptera straffet, säger David Fridell, styrelseledamot i Fsihas klubb Spårvägen.

– Jag tycker att det är väldigt bra med ett rejält straff som förhoppningsvis avskräcker andra från att göra något, säger Stefan Holm. 

I november förra året lämnade den svenska terränglöparen Robel Fsiha in det dopingprov som visade sig innehålla en förbjuden substans. I februari stängdes han av tills vidare. 

Även B-provet var positivt, och nu har domen kommit. 

Enligt SVT stängs Fsiha av i fyra år. 

Dopingnämndens ordförande Åke Thimfors berättar för kanalen att Fsiha tagit en förbjuden substans som visade förekomst av testosteron.

– Det är en sådan substans som vid utgångspunkt leder till avstängning i fyra år. För att komma ifrån det krävs det att man visar för dopingnämnden att man inte har fått i sig det avsiktligt. Han har inte lyckats bevisa det, säger ordföranden Åke Thimfors till SVT.

Robel Fsiha stängs av i fyra år – kan överklaga

Fsiah, som tog guld på terräng-EM i december förra året, har tre veckor på sig att överklaga domen.

Dopingprovet togs två veckor innan Robel Fsiha tog sitt EM-guld, vilket innebär att han troligen riskerar att bli av med medaljen. Tidigare har han även tagit sex SM-guld och fem SM-silver. 

Så här sa Robel Fsiha själv till SportExpressen om det positiva dopingprovet i vintras:

– De säger att det är doping, men jag har bara ätit en medicintablett mot förkylning, annars äter jag ingenting.

Men enligt Thimfors var det inte den förklaring Fsiah gav till dopingnämnden. 

– Han hade fått i sig en spruta och han visste inte vad den innehöll, säger Thimfors.

– Skönt att de som fuskar åker dit så klart, säger höjdhoppslegendaren Stefan Holm. 

– Jag tycker att det är väldigt bra med ett rejält straff som förhoppningsvis avskräcker andra från att göra något. 

Klubben: ”Han kommer acceptera straffet”

David Fridell är styrelseledamot i Fsiahs klubb Spårvägens Friidrottsklubb. När SportExpressen når honom berättar han att varken de i Spårvägen eller Friidrottsförbundet har fått ta del av Dopingnämndens beslut än. 

– Det förvånar mig en del och jag har då inte fått läsa vad som ligger till grund för deras beslut. Men vi har förstått att det är ditåt det barkat, med den långa avstängningen. Så det är ingen överraskning, men det är tragiskt ändå, säger han. 

Fridell berättar att han knappt haft någon kontakt alls med Fsiah den senaste tiden. Dock har Fsiahs tränare, Patrik Melin, har sporadisk kontakt med Fsiah. 

– Den indikation jag fått därifrån är att Robels inställning är att han kommer att acceptera straffet, säger Fridell som även berättar Fsiah mår väldigt dåligt. 

– Han tycker det är så fruktansvärt jobbigt. Även om han menar att han inte gjorde det medvetet så är det en jobbig situation för honom att hantera.

SportExpressen söker Robel Fsiah

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.