Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dömd för doping – har kvar SM-guld

Meraf Bahta har kvar både medaljer och rekord.Foto: BILDBYRÅN
Här tävlar hon på terräng-SM 2012.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Stefan Olsson förklarar nu varför resultaten inte har strukits.Foto: BILDBYRÅN
Hanna Lindholm.Foto: BILDBYRÅN.
Lisa Havell.Foto: BILDBYRÅN.
Meraf Bahta under VM i LondonFoto: JOEL MARKLUND/BILDBYRÅN
1 / 7

Meraf Bahta stängdes av för doping – men blev aldrig ifråntagen sina fyra SM-guld och sitt svenska rekord.

Varför inte?

SportExpressen kan i dag avslöja att turerna kring Bahta ännu inte är över.

Domen mot Meraf Bahta kom i slutet av juni förra året. Riksidrottsnämnden valde att stänga av Bahta i 12 månader efter att hon gjort tre raka missar i sin vistelserapportering till dopingjägarna, vilket räknas som en dopingförseelse.

Avstängningen gällde retroaktivt, från den 1 september 2019 till den 31 augusti 2018, och alla förväntade sig då att hennes resultat från den perioden skulle strykas. Där fanns bland annat fyra guldmedaljer från terräng-SM och ett svenskt rekord på 10 kilometer landsväg.

Men snart ett år senare har Bahta fortfarande kvar alla sina resultat.

Det har fått flera av hennes rivaler att reagera, uppger källor för SportExpressen.

– Det är många som undrar varför resultaten inte stryks och förbundet har inte sagt någonting, säger Hanna Lindholm som tävlade mot Meraf Bahta i samtliga fyra lopp på terräng-SM 2018.

MÄSTARE? Meraf Bahta tog fyra guld på terräng-SM 2018 och står fortfarande kvar som etta i resultatlistorna, trots att hon var dopingavstängd under den perioden.

Lisa Havell tog två silver och två brons på terräng-SM. Om Meraf Bahtas resultat stryks så har hon plötsligt två guld och två silver.

Hon undrar också varför förbundet inte har agerat.

– Jag är bra vän med Meraf och jag vet att detta med avstängningen har varit väldigt tufft för henne. Jag är glad att hon är tillbaka på banan och kan tävla igen, säger Havell.

– Jag har inte funderat så mycket över medaljerna hon tog när hon var avstängd. Men som jag förstått det får man inte behålla de medaljer man tar under den tid man är dopingavstängd. Då tycker jag ju de reglerna ska gälla alla. Men det är möjligt att svenska friidrottsförbundet har annan information kring detta, men det är inget jag hört något om.

Du har inte fått någon information alls från förbundet?

– Nej, det har jag inte.

SVENSKT REKORD? Meraf Bahta slog rekord på 10 kilometer landsväg under perioden som hon senare blev dopingavstängd. Och rekordet står kvar än i dag.

 

Ärendet är inte avgjort

Stefan Olsson är generalsekreterare på friidrottsförbundet. Han förklarar att det finns en anledning till att Meraf Bahtas resultat ännu inte strukits.

– Ärendet när det gäller diskvalifikation av resultat är inte slutgiltigt avgjord, säger Olsson.

Okej. Vilken instans tar det beslutet?

– Nu får jag hänvisa till idrottens dopingreglemente, paragraf 14.3.5, där det står: ”Varken dopingkommission eller idrottsförbund ska kommentera närmare omständigheter i ett ärende, om det inte rör sig om att svara på offentliga kommentarer från idrottsutövare”.

Du får alltså inte ge någon mer information om det här?

– Exakt. Det jag kan säga är att själva domen är klar, men när det gäller diskvalifikation av resultat så är det fortfarande en process. Vi väntar på att den ska avgöras… förhoppningsvis inom närtid.

Vad det här handlar om? Enligt SportExpressens källor väntar friidrottsförbundet på att World Athletics (internationella friidrottsförbundet) ska bekräfta domen från Riksidrottsnämnden. Först då kommer de agera och styrka Bahtas resultat.

Men det finns ett frågetecken här.

Meraf Bahtas sista miss i vistelserapporteringen gjordes den 24 maj 2018. Många trodde att det var från det datumet som avstängningen skulle gälla, men i stället valde Riksidrottsnämnden alltså att stänga av Bahta från den 1 september 2018. Det innebar att Bahta fick behålla EM-bronset på 10 000 meter, som hon tog under pågående utredning.

Inom svenska friidrottsförbundet befarar man att World Athletics ska ha synpunkter på detta och hävda att avstängningen borde räknas från den 24 maj 2018. Och om det blir så förlorar Bahta inte bara SM-gulden och det svenska rekordet, utan även EM-bronset.

SportExpressen har förgäves sökt Meraf Bahta och hennes tränare Ulf Friberg.

FAKTA: Nyckeldatumen i Meraf Bahta-ärendet

24 maj 2018: Meraf Bahta gör sin sista miss i vistelserapporteringen

26 juli 2018: Aftonbladet avslöjar att Bahta är under utredning för brott mot dopingregelverket.

8 augusti 2018: Bahta tävlar på EM i Berlin under pågående utredning och tar brons på 10 000 meter.

20 oktober 2018: Bahta springer Hytteplanmila i Norge på tiden 31,38 och slår därmed sitt egna svenska rekord på 10 000 meter landsväg.

28 oktober 2018: Bahta ställer upp på terräng-SM och vinner totalt fyra guld, två individuellt och två i lag.

11 november 2018: Dopingkommissionen är klar med sin utredning och anmäler Bahta till dopingnämnden för bestraffning.

3 januari 2019: Dopingnämnden väljer att fria Bahta, men dopingkommissionen svarar då med att överklaga beslutet till Riksidrottsnämnden.

24 juni 2019: Riksidrottsnämnden beslutar att Meraf Bahta ska stängas av i 12 månader. Avstängningstiden räknas från den 1 september 2018.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.