Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dold kamera avslöjar: Här dopas VM-löpare

Presidenten: ”Vi har haft ett dåligt rykte”
En VM-löpare får EPO injicerat inför VM i Qatar, enligt ZDF. Foto: ZDF

Här fångas de kenyanska VM-löparna, med hjälp av en hemlig kamera, på bild med nålar i armen.

Enligt ZDF injiceras de med Epo.

Med bara ett par dagar kvar till friidrotts-VM öppnar IAAF för att Kenya kan uteslutas.

Med bara fem dagar kvar till VM-festen i Doha kommer upprörande bilder från ZDF. 

Den tyska tv-kanalen publicerade sent under söndagskvällen en artikel där man med hjälp av en dold kamera har fångat två kenyanska löpare då de får dopingpreparatet Epo injicerat i sina armar.

Enligt ZDF handlar det om en manlig och en kvinnlig löpare som båda är uttagna till den kenyanska VM-truppen som snart reser nordost för mästerskapet i Qatar. Tv-kanalen, som har varit på plats i Kenya och filmat händelsen på ett lokalt apotek, har valt att anonymisera de båda löparna.

Samtidigt skriver de att idrotten i Kenya är så pass korrupt att flera löpare som har ertappats med doping har kunnat betala en summa pengar för att de positiva dopingtesterna ska försvinna.

Löparna fångas - med nålar i armarna

Det internationella friidrottsförbundets fristående antidopingsenhet, AIU, kommenterar nu de häpnadsväckande bilderna.

– Det här är mycket allvarliga anklagelser. Vi är inte naiva, därför vet vi att det finns problem med korruption i Kenya. Vi är alltid öppna för att undersöka sådana här anklagelser, säger AIU:s verksamhetschef Brett Clothier till ZDF.

Enligt Clothier är Kenya ett av fem länder som ligger under antidopingenhetens lupp och som bevakas extra hårt hör tillfället. Det finns en möjlighet att utesluta Kenya.

– De har väldigt stränga förhållningsregler från oss som de måste lyda. Gör de inte det kan förbundet besluta om att utesluta landet, säger Clothier.

ZDF har talat med Barnabas Korir på det kenyanska friidrottsförbundet, som hävdar att man gör sitt yttersta för att reglerna ska efterföljas.

– Om någon inte gör det så kastas man ut ur landslaget och man får aldrig bära Kenyas färger igen, säger Korir.