Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dokumenten avslöjar sanningen om Abeba

Abeba Aregawi
Foto: Nils Petter Nilsson

Abeba Aregawi har granskats av Skatteverket i vinter.

Hon redovisade inte några inkomster från vare sig tävlingar eller sponsorer mellan 2011 och 2013 – och tvingas nu betala drygt 11 000 kronor i skattetillägg.

SPORT-Expressen kan också avslöja att flera anmärkningsvärda detaljer kommer fram i Skatteverkets utredning.

Aregawi hävdar att hon aldrig har bott i Sverige.

Och att det lämnades in felaktiga uppgifter till Migrationsverket när hon ansökte om svenskt medborgarskap.

Abeba Aregawi är en av världens bästa löpare på 1 500 meter och ett stort medaljhopp för Sverige på inomhus-VM i Portland som avgörs den 18-20 mars.

I drygt tre år har hon tillhört det svenska landslaget.

Det var den 11 december 2012 som friidrottsförbundet kallade till pressträff och meddelade att Aregawi, som då tillhörde Etiopiens landslag, hade fått klartecken att börja tävla för Sverige.

LÄS ÄVEN: Aregawi stängs av – misstänkt för doping

Hennes dåvarande man, svenske Henok Weldegebriel, jublade när SPORT-Expressen nådde honom:

– Abeba är lycklig! Det här har varit hennes vilja hela tiden. Det har tagit lång tid, men nu är det äntligen klart!

Abeba Aregawi och Henok Weldegebriel
Foto: Niklas Larsson

Sen dess har Aregawi hunnit med att vinna tre tunga mästerskapstitlar. Det blev guld på inomhus-EM i Göteborg 2013, det blev guld på VM i Moskva 2013 och det blev guld även på inomhus-VM i Sopot 2014.

Hon är redan en av tidernas främsta löpare i Sverige.

Men det har också stormat kring Abeba Aregawi under hennes tid i det svenska landslaget. Senast i augusti 2014. Då kunde SPORT-Expressen avslöja att hon blivit föremål för en omfattande skatterevision.

Och den är nu avslutad.

Skatteverket skriver i sitt omprövningsbeslut:

"Din idrottsverksamhet har varit professionell och på hög internationell nivå och bör ha inneburit betydande intäkter för dig. Det fanns ingen redovisning inlämnad till Skatteverket gällande erhållna pris-, start-, sponsor- eller reklampengar för inkomståren 2011-2013."

"Enligt Skatteverket har det inte framkommit några omständigheter som medför att den oriktiga uppgiften och din underlåtenhet att redovisa inkomsterna alternativt upplysa om den gör att det framstår som ursäktligt/oskäligt att ta ut skattetillägg till fullt belopp."

Abeba Aregawi tvingas alltså till ett skattetillägg. Summan hon måste betala: 11 112 kronor.


Foto: Carl Sandin / Bildbyrån
Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Jonte Wentzel
Foto: Christian Petersen
Foto: Mikael Sjöberg
Foto: Mikael Sjöberg
"Du har i dina svar uppgett att du aldrig varit bosatt i Sverige"

SPORT-Expressen har tagit del av det 28 sidor långa omprövningsbeslutet och i det framkommer det att Aregawi, som har haft ett ombud från advokatbyrån Baker & McKenzie, har inkommit med flera synpunkter till Skatteverket.

Den mest intressanta? Hon hävdar att hon aldrig har bott i Sverige.

Skatteverket skriver:

"Du har i dina svar uppgett att du aldrig varit bosatt i Sverige och att du inte heller stadigvarande vistats här. Du anlände till Sverige 2009-09-18. Tanken var att du skulle leva här med din man med vilken du ingått äktenskap i Etiopien 2008. Du och din man skaffade aldrig någon egen bostad. Du menar att inte någon bosättning skett i Sverige. Vidare förklarar du att du redan 2010-03-12 återvände till Etiopien."


Del av Skatterverkets 28 sidor långa omprövningsbeslut

"Du anser i och med att du inte hunnit tillbringa sex månader här ska du inte anses vara obegränsat skattskyldig i Sverige. Det förhållandet att du varit folkbokförd här under tiden 2009-09-18 – 2012-11-04 utgör inte ett uttryck för din bosättning här. Du anser att du har flyttat från Sverige utan att anmäla utvandringen."

Uppgifterna stämmer inte överens med vad Abeba Aregawi, Henok Weldegebriel och hennes klubb Hammarby tidigare har sagt offentligt. De har hela tiden hävdat att hon kom hit 2009 och bodde i Sverige hela vägen fram till den 10 november – alltså dagen innan hon fick klartecken att tävla för svenska landslaget.

Uppgifterna stämmer inte heller överens med den information som hon har lämnat in till Migrationsverket.

Skatteverket skriver:

"Skatteverket har inhämtat uppgifter från Migrationsverket gällande din ansökan om permanent uppehållstillstånd samt svenskt medborgarskap."

"I och med att ditt uppehållstillstånd gällde till 2011-03-19 så kom du in 2011-02-15 med ansökan om förlängning. Enligt uppgift som du lämnat i samband med Migrationsverkets utredning har du sedan 2009-03-19 varit i Tyskland, Holland, Monaco och Belgien. Detta avsåg vistelser som varade mellan 3 till 5 dagar i samband med olika tävlingar. Den längsta vistelsen utomlands (Etiopien) varande i en månad i sträck. Sammanfattningsvis har du tillbringat mer tid i Sverige än utomlands enligt uppgift från Migrationsverkets utredning."

"Den 2012-02-29 ansökte du om svenskt medborgarskap. I din ansökan har du under avsnitt 'Personliga uppgifter' på frågan 'Bor du i Sverige'" angivit 'Ja'"


"Jag tror inte att hon vill prata i media om det. Och det vill inte jag heller"

Abeba Aregawi bemöter det här i Skatteverkets omprövningsbeslut.

Hennes förklaring är tydlig: Uppgifterna som lämnades in till Migrationsverket är felaktiga. Och det finns en anledning till det.

Skatteverket igen:

"Du uppger att kort efter att du kom till Sverige stod det klart att Sverige inte var ett land där du kunde bosätta dig om syftet med dina ansträngningar var att nå elitnivå inom löpningen varför du återvänt till Etiopien."

"Vidare uppger du att då du i din ansökan om svenskt medborgarskap har uppgett att du bor i Sverige kan givetvis mot bakgrund av din redogörelse framstå som något märklig. Du hänvisar till att samtliga ingivna handlingar har författats av andra än dig själv pga. språkförbristningar. För dig har det endast varit fråga om att bekräfta att du hade tillgång till bostad i Sverige, inte att du bodde här i den meningen att det var här du var bosatt och att det var till Sverige du återvände från tävlingar och träningsläger."

SPORT-Expressen har förgäves försökt komma i direktkontakt med Abeba Aregawi för att få en kommentar till de nya uppgifterna i Skatteverkets omprövningsbeslut.

Men hennes ex-make Henok Weldegebriel berättar:

– Jag har pratat med Abeba om det här. Hon vet om Skatteverkets utredning, så klart. Men jag tror inte att hon vill prata i media om det. Och det vill inte jag heller.

"Jag känner mig förd bakom ljuset. Det här känns inte rätt"

Flera andra som arbetade med Abeba Aregawi under hennes första tid i Sverige har dock ställt upp på intervjuer.

Känner sig förd bakom ljuset

En av dem är Anders Albertsson, som fram till alldeles nyligen var generalsekreterare i svenska friidrottsförbundet. Han var inblandad i processen när Aregawi blev svensk medborgare och svensk landslagslöpare.

– Jag känner mig förd bakom ljuset. Det här känns inte rätt, säger Albertsson.

Hans bild av situationen var att Aregawi fortfarande bodde kvar i Sverige när hon kontaktade förbundet i december 2011.

Anders Albertsson
Foto: Mikael Sjöberg

– Jag hade själv ett möte med Abeba på ett hotell i Stockholm och då hon personligen lämnade över ett brev med sin önskan om att få tävla för Sverige. Då hade jag ingen anledning att betvivla det, att hon bodde i Sverige och ville tävla för Sverige.

I brevet som lämnades över till förbundet skrev hon:

"Hej! Jag heter Abeba Aregawi och är 21 år och löpare från Etiopien, men har permanent uppehållstillstånd i och bor i Sverige.

Jag började löpa i tonåren i mitt hemland och träffade min blivande man Henok när han var på besök i Etiopien. Vi gifte oss sommaren 2008 och jag flyttade till Sverige hösten 2009, där Henok redan bodde med sin familj. Jag har ända sedan jag flyttade till Sverige och Stockholm velat bli svensk och jag fick i september 2011 mitt permanenta uppehållstillstånd."

Och vidare:

"Jag vill fortsätta att satsa på medeldistanslöpning på högsta nivå och få tävla för Sverige i mästerskap, men först i SM-tävlingar för Hammarby."

Det var alltså nästan två år efter att hon utvandrat från Sverige, enligt det hon nu uppger för Skatteverket.

– Hela förbundsstyrelsen, som fattade beslut i den här frågan, var under tron att det här var en tjej som ville bo i Sverige och tävla i Sverige, säger Anders Albertsson.

– Jag personligen skrev också ett intyg till Migrationsverket, i stil med: "Abeba Aregawi är en fantastisk idrottskvinna. Skulle hon tävla för Sverige skulle det naturligtvis tillföra vårt landslag en hel del." Men sen var det andra som skötte hanteringen av ansökan. Där var vi på förbundet inte inblandade för fem öre. Och vi har inte heller haft några ekonomiska åtaganden i den här historien.

– Men ja, det är klart att man blir förvånad.


LÄS ÄVEN: Så lever Abeba Aregawi i Etiopien.


Den 28 juni 2012 fick Abeba Aregawi sitt medborgarskap.

Det var precis inför OS i London och Stefan Lindberg, ordförande i Sveriges olympiska kommitté (SOK), var inkopplad i ärendet. Tillsammans med förbundet lyckades SOK få Aregawis ärende prioriterat hos Migrationsverket.

– Jag minns att det var bråttom där. Och vi lyckades lösa det i tid. Men sen valde Abeba ändå att tävla för Etiopien och kliva över till Sverige först efter London-OS, säger Lindeberg.

– Men vi hade aldrig någon anledning att ifrågasätta underlaget för hennes ansökan om medborgarskap. Vi litade förstås på att allting var korrekt. Det fanns ingen anledning för oss att granska det där.

Han blir ändå bekymrad när han får höra om Aregawis ord i Skatteverkets utredning.

– Det låter... väldigt förvirrande, säger Stefan Lindeberg.

SPORT-Expressen har förgäves sökt Hammarbys ordförande Ingvar Åström för en kommentar. Inte heller vice ordföranden Ulrika Hellberg har gått att nås.

"Ett stort jävla misslyckande för svensk friidrott"

Hammarbys tidigare chefstränare Per Synnerman ställer dock upp på en intervju.

Han har precis blivit borttvingad från klubben – efter att ha ställt för många frågor om just Abeba Aregawi.

– Under sommaren 2012 började jag tycka att allting kändes märkligt. Jag valde då att ta upp det med ledningen i Hammarby: "Det här är troligtvis inte vad det ser ut att vara. Och vi måste agera", säger Synnerman.

– Men nej, det var inte särskilt populärt. Efter det blev jag allt mindre involverad. Fram till dess hade jag hjälpt henne med träningen och jag var även på plats under OS i London.

Hur ser du på det hon säger i Skatteverkets utredning?

– Det är sanningen. Och det är positivt att hon äntligen berättar hur det ligger till.

Han förklarar att Aregawi under 2012 inte visade något större intresse varken av att vara i Sverige eller av att bli svensk medborgare.

– För mig är det uppenbart att Abeba aldrig har velat det här. Det är andra som har velat saker. Framför allt personer inom Hammarby. Och det har inte varit ekonomiska drivkrafter utan mer en prestigefråga. Det blir som ett kuttersmycke. "Världens bästa löpartjej! Vårt klubbmärke! Det är fantastiskt!"

Per Synnerman kallar hela Abeba Aregawis tid i Sverige för "ett stort jävla misslyckande för svensk friidrott" och riktar även kritik mot förbundet.

– De har kanske inte vetat allt, men de har valt att blunda. De köpte grisen i säcken ganska hårt. Och i slutändan har vi bara förlorare här. Ingen är nöjd, säger Synnerman.

– När jag har sett tillbaka på allting, så här i efterhand, så har ordet människohandel dykt upp i mitt huvud flera gånger. Jag ska inte säga att det är människohandel, men det är inte långt ifrån. Och jag tycker inte att svensk friidrott ska hålla på med sånt.

Han fortsätter:

– Vi ska ta emot flyktingar som kommer hit, vi ska ta emot invandrare och bjuda in alla till sporten. Det är jättebra. Men det här är något helt annat, som liknar det som friidrottsnationer som Qatar, Bahrain och Turkiet håller på med.


Förbundets nya generalsekreterare Stefan Olsson, som tidigare var förbundskapten, blir tagen när SPORT-Expressen informerar honom om Aregawis redogörelse för Skatteverket.

Efter en stunds betänkande säger han:

– Vårt ledarskap bygger på att man har förtroende för varandra. Att man litar på varandra. Och då känner man sig otroligt besviken när det sen visar sig att man inte kan göra det.

Hur går ni vidare med det här?

– Vi får ta en diskussion internt inom förbundet. Men jag utgår från att vi kommer att ta upp det här med Abeba.


LÄS ÄVEN: Abeba Aregawi skilde sig – men allting hölls hemligt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.