DN-galan 2013. Foto: Sara Strandlund
DN-galan 2013. Foto: Sara Strandlund

DN-galans stora kris - är nära att gå i konkurs

Publicerad

DN-galan är i ekonomisk kris - igen.

Enligt uppgifter till SportExpressen.se beräknas resultatet för 2014 till cirka 2,5 miljoner kronor back.

Nu riskerar galan att läggas ner.

– Man kan inte fortsätta som man gjort, säger Lars Sandström, tidigare mångårig ordförande i Stadionklubbarna.

DN-galan har dragit med ekonomiska problem i flera år.

Förra året gick svensk friidrotts flaggskepp back tre miljoner kronor förra säsongen - trots att aktieägarna sköt till två miljoner kronor.

Diamond League valde i somras att förlänga avtalet med DN-galan fram till och med 2019.

Men de har inte fått ordning på finanserna.

Resultatet för 2014 beräknas till cirka 2,5 miljoner kronor back och DN-galan hotas ännu en gång av konkurs.

Under måndagskvällen hade Stadionklubbarna ett krismöte där situationen diskuterades.

Lars Sandström, som under många år var ordförande i Stadionklubbarna, är kritisk till hur den nuvarande ledningen har skött ekonomin.

– Om jag säger så här: jag var ordförande i 16 år. När jag avgick hade vi 13 eller 14 år när vi gått plus. Med över sju miljoner på kontot, säger han till SportExpressen.se.

Miljonerna är borta

– Sedan kan man antingen ha otur, eller vara klantig.

Sandström berättar att de under hans tid som ledare kunde "gasa och bromsa" när det kom till att boka friidrottare till galan.

Det har den nuvarande ledningen inte gjort - och enligt Sandström så är de extra sju miljonerna borta.

– Det är bevisat att de har gasat utan att veta om de hade pengar för att gasa. Det kan man ha synpunkter på. Man kan inte göra av med pengar man inte har. Det är som alla hockey- och fotbollslag i dag, man kan inte köpa spelare utan att ha några pengar. I längden kommer inte sådant hålla.

"Väldigt ledsen"

– Jag är väldigt, väldigt ledsen när det sker sådant här. Det kommer inte att fungera långsiktigt.

Vad skulle det betyda för svensk friidrott om DN-galan försvinner?

– För friidrottsförbundet är det väl inte hela världen. Men för stockholmsidrotten tror jag att det skulle vara halva världen. Det har ändå varit någonting som svenska friidrottare har kämpat för att vara med i DN-galan. Det var status i det.

– Man räddar inte det här på ett år. Man får nog fundera på en treårsplan för att komma till rätta med det här som jag kallar för avarten. Sådana här pengar ska inte få försvinna.

SportExpressen.se har sökt Stadionklubbarnas nuvarande ordförande Jan Kowalski för en kommentar utan framgång

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag