”Hade inte gjort det en vanlig dag i Uppsala”

Duplantis på torsdagens pressträff.
Foto: SOK.
Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: DAISUKE ASAUCHI / BILDBYRÅN
Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / BILDBYRÅN

TOKYO. Armand Duplantis känner att han har ”vikten av Sverige” på sina axlar inför OS.

Men han tycker inte förväntningarna är orättvisa.

– Jag har ju hoppat ganska bra. Om jag bara gör det jag gjort de senaste åren, då borde jag gå ut och vinna, säger Duplantis.

Det finns dock en liten detalj som han inte är helt nöjd med inför OS-starten.

Armand Duplantis, 21, har precis anslutit till förlägret i Fukoka där han gör sina sista förberedelser inför OS i Tokyo. Och han lämnar positiva rapporter.

– Jag känner att jag är i mitt livs bästa form, säger Duplantis på en digital pressträff under torsdagen.

– Än så länge har jag inte gjort så mycket här. Efter 30 timmars resande kliver man inte rakt in i tuff träning. Men uppladdningen fram till det här har varit precis som jag velat och allting känns bra.

”Mondo”, som på pressträffen bad om att få frågor på svenska, förklarar samtidigt att han inte försöker göra en för stor grej av att det är ett OS och inte en vanlig Diamond League-tävling.

– Det handlar bara om namnet. Jag hoppar mot samma killar som jag brukar hoppa om. Oavsett om det är OS, VM eller Diamond League så är det samma killar. Men namnet väger tungt. Och det är många fler som kollar nu. Så det är samma sak, men ändå annorlunda…om du förstår.

”Jag känner mig självsäker”

Han känner ändå av pressen.

– Alla förväntar sig stora saker av mig, säger Armand Duplantis som satte ett nytt världsrekord i fjol (6,18) och har radat upp segrar sen dess.

– Jag har vikten av Sverige på mina axlar när jag kliver in i OS. Och det är okej. Det är vad man får när man vill göra något bra.

Duplantis fortsätter:

– Jag tänker inte på det så mycket. Jag vet att det finns där och jag känner av det, men jag försöker bara hålla mig till mina normala rutiner. För mig, det är bara stavhopp. Jag har gjort det här så länge och jag vet vad jag ska göra och hur jag ska hantera allting. Jag känner mig självsäker. Hade jag inte varit självsäker så hade det kanske brutit ner mig, men det gör inte det.

Känns det orättvist att folk har de här förväntningarna på dig?

– Alltså…jag ju har hoppat ganska bra. Om jag gör det jag har gjort de senaste åren borde jag gå ut och vinna. Det hade varit orättvist om jag tyckte det var oresonligt, men jag tycker det är resonligt.

”Det är lite jobbigare”

Kvalet avgörs den 31 juli. Vilken höjd som krävs för final har ännu inte offentliggjorts, men ”Mondo” har redan taktiken klar. Han kommer inte hålla igen med antalet hopp.

– Om man klarar 5,70 i första försöket så borde man ta sig till final, men jag kommer inte lägga för mycket fokus på att spara benen. Det är ju nästan tre dagars vila mellan kvalet och finalen, säger Duplantis.

– Det är inte i hela världen om jag gör tre hopp i stället för ett hopp. Jag tror inte det kommer göra någon större skillnad. Det är bra att lära känna banan lite också, så det kan till och med vara bra att göra något hopp extra.

Kvalet avgörs redan klockan 09.30 på morgonen, lokal tid. Det är inte helt optimalt för honom, berättar han på pressträffen.

– Det är lite jobbigare att hoppa på morgonen. Om det hade varit en vanlig onsdag i Uppsala hade jag nog inte valt att hoppa klockan 09.30. Men när det är ett OS så kommer det nog inte vara något problem, jag kommer hinna få tillräckligt med adrenalin i kroppen. Men hade jag fått välja hade jag kört på kvällen.


LÄS MER: Norska dopingbråket: ”Galet att upphäva”

LÄS MER: OS-guldvinnaren: ”Svårt att visa mig i bikini nu” 

GUIDE: Allt du behöver veta om friidrotten i OS 2021 • Tider och program 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.