Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Detaljen i bilden som spreds över världen

SportExpressens magasin "Hello Doha" ger dig senaste nytt och snackisar från friidrotts-VM.
Emma Green.Foto: ANNA SVANBERG / ANNA SVANBERG GT-EXPRESSEN
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

DOHA. Att Qatar står som värd för friidrotts-VM har mötts av hård kritik. 

Bland annat rapporterar Amnesty att gästarbetare i landet arbetar under slavlika förhållanden och homosexualitet kan ge fängelse i upp till sju år. 

Den förre höjdhoppsstjärnan Emma Green fick stor uppmärksamhet när hon i Ryssland öppet protesterade mot landets antigaylagar. 

– Jag ångrar verkligen inte att jag gjorde det ställningstagandet, säger hon till Aftonbladet

Det var på VM i Moskva 2013 som Emma Green drog hela världens blickar till sig. Som en protest mot Rysslands antigaylagar hade hon målat sina naglar i regnbågens färger, ett ställningstagande som blev en världsnyhet. 

Det är ett ställningstagande hon inte ångrar. 

– Jag tänkte bara utifrån mig själv, jag ville visa vad jag tyckte. Det kan kännas naivt att jag tänkte så, men som svensk är det så självklart. Alla ska få älska vem den vill och göra som man vill, säger hon till Aftonbladet.  

Kritiken mot Qatar som värdland

Precis som i fallet med Moskva-VM så har det riktats hård kritik mot att det internationella friidrottsförbundet valt att placera VM i Qatars huvudstad Doha. 

Amnesty släppte nyligen en rapport där flera gästarbetare i landet, många av dem som jobbar med att bygga arenorna till fotbolls-VM som avgörs i landet 2022, vittnar om en desperat situation. 

De berättar att de mer eller mindre är slavar, de sliter upp till 14 timmar om dagen i skyhöga temperaturer och de får inte någon lön för sitt arbete. 

Warholm om Qatar: ”Får vara en förbannad hycklare”

Dessutom kan man straffas med fängelse i upp till sju år om man visar sin relation öppet. 

Green säger till Aftonbladet att hon är besviken på IAAF som valt att ge VM till Qatar och menar att IAAF borde kräva att värdländerna inte kränker mänskliga rättigheter. 

– Men det är det som är det svåra. Det är så krävande att anordna de här stora mästerskapen och det ställer väldigt höga krav på nationer som får chansen. Jag skulle önska att det bara vore ”bra länder” som anordnade men så blir det inte för det saknas resurser och uppbackning. 

Norrmannen Karsten Warholm berättar i NRK att han är kritisk mot Qatar som värdland och länge funderade på att stå över VM, men till slut valde att resa hit. 

– Jag har insett att jag får vara en förbannad hycklare, komma ner och springa för att sedan resa hem. 

 

LÄS MER: Tv-tider dag för dag under hela friidrotts-VM  

LÄS MER: Daniel Ståhl sågar förbundet – vill ha global bojkott

Thobias Montler och Andreas Kramer delar rum under VM. Men redan första dagen tvingades de byta rum. För Expressen berättar de om sina intryck.