Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Detaljen bakom rekordet: ”Det var viktigt för mig”

Duplantis på plats i Sverige efter världsrekordet.
Armand Duplantis är tillbaka i Sverige efter världsrekordet i Polen.Foto: PONTUS STENBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTINE OLSSON / BILDBYRÅN

Armand Duplantis är tillbaka i Sverige efter världsrekordet i Polen. 

20-åringen berättar nu om den viktiga detaljen bakom monsterhoppet, kärleken till mamman och drömmen att hoppa ännu högre i sommar.

I planen för en OS-succé förlägger han nu sin bas i Sverige.

– Jag hoppas kunna hitta en lägenhet i Uppsala snart, säger Duplantis.

Strax efter klockan 16:30 landade den nyblivne världsrekordhållaren i stavhopp, Armand Duplantis, på svensk mark igen.

20-åringen fick flyga med ett lågprisbolag från Polen till Skavsta flygplats i Nyköping för att kunna få med sig sina långa stavar på flyget.

Trots att nästan ett dygn gått sedan sedan världsrekordet på 6,17 meter är han fortfarande tagen.

– Det har inte sjunkit in än. Det är som att gå på moln och att allting känns bara ”fejk”. Jag förstår verkligen inte vad som händer. Det är galet, säger han.

Vad är egentligen hemligheten bakom din utveckling i vinter?

– Det är ingenting galet, egentligen. Det här är mitt första år som senior. Jag försöker att vara mer proffsig, äta bättre, sova bättre och träna lite hårdare. Men ingenting har förändrats jättemycket. Det är sådana småsaker som gör ihop som gör stor skillnad i det totala

– Sen känner jag mig mycket starkare. Jag tävlar med samma stavar som i fjol men jag är starkare nu och kan få ut ännu mer av det.

Duplantis om mamman: ”En fantastisk stund”

Gårdagen firade han med en middag tillsammans med sin mamma Helena Duplantis, som var på plats under tävlingen, och managern Stina Funke.

Den kärleksfulla bilden på när 20-åringen omfamnar sin mamma Helena efter världsrekordet har spridits över hela världen.

– Det var en fantastisk stund. Min pappa (Greg, i USA) är inte här nu och kunde inte fira med oss så. Men min mamma har varit med sedan jag började med stavhoppet och har följt mig i hela karriären. Det var fint att kunna fira den stunden med henne, säger Duplantis.

Duplantis skrev in sig i rekordböckerna och petade ner fransmannen Renaud Lavillenie från tronen till tonerna av Aviciis Levels. Nu avslöjar 20-åringen att han instruerade arenans funktionärer om att spela just den låten på världsrekordförsöket.

– Jag kollade med dem och ville vara säker på att de spelade den eftersom det är samma låt som Renaud slog sitt världsrekord till. Det var därför det var viktigt för mig. Och dessutom så är det också en grym låt. Det kändes bara rätt, säger Duplantis.

Duplantis OS-plan: ”Basen blir i Sverige”

Svensken gratulerades också av sin rival och nära vän, Lavillenie, efter världsrekordet. 

– Det känns overkligt. Det har gått så snabbt. Han har varit min förebild och mentor, han har blivit min vän och nu har jag slagit hans världsrekord. Om det finns någon som jag skulle vilja ta över rekordet så är det från honom, säger Duplantis.

Nästa lördag väntar en ny tävling i Glasgow, därefter ytterligare två tävlingar i Frankrike i februari (Lievin 19:e och Clermont-Ferrand 23:e). Därefter påbörjar Duplantis en träningsperiod i USA innan han startar utomhussäsongen i maj med bland annat Diamond League-galan i Stockholm 24 maj.

– Han kommer vistas betydligt mer i Sverige framöver. Han har jättefina träningsförhållanden i Uppsala både inomhus och utomhus. Det är nära till Arlanda. Basen kommer att bli i Sverige för honom framöver, säger managern Daniel Wessfeldt.

”Jag skulle älska att hoppa ännu högre”

Duplantis är för närvarande på lägenhetsjakt i Uppsala för att kunna bosätta sig i staden. 

– Jag ska leta de här dagarna som kommer nu. Jag hoppas kunna hitta något, säger han.

Sportsligt sett är, så klart, det stora målet är OS i Tokyo i sommar.

– Jag har visat att jag kan slå världsrekordet nu. Jag tror att jag kan hoppa ännu högre. Jag har ingen aning om hur högt. Men jag skulle älska att hoppa ännu högre, säger Duplantis.

Hur gör du för att vara på topp till OS?

– Det här är bara min andra tävling, så jag är inte trött nu. I stavhopp så måste man tävla för att behålla tekniken och rytmen. Jag ska försöka bli snabbare och starkare. Och så litar jag på att min mamma har gjort en bra träningsplan så att jag toppar formen på OS.

Duplantis om utomhusrekordet: ”Superviktigt”

Expressen fick en egen intervju med Armand Duplantis på flygplatsen när han landade efter sitt rekord. Han berättar bland annat om den roligaste hälsningen han fått.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.