Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Det som händer i Ryssland är för jävligt"

Erica Johansson, Stefan Holm, Malin Ewerlöf-Krepp och Robert Kronberg.

Rysslands nya anti-gaylag har gjort att röster höjts för en svensk bojkott mot friidrotts-VM i Moskva och vinter-OS i Sotji.

Svenska friidrottshjältar instämmer i kritiken - men är skeptiska till en bojkott.

– Jag tycker det som händer i Ryssland är för jävligt, men jag tror inte att en idrottslig bojkott kommer att förändra något, säger den förre höjdhopparen Stefan Holm.

Hård syn på homosexuella

• Intolerans mot homosexuella har under senare år ökat i Ryssland, enligt opinionsundersökningar.

• Flera lagar med sikte på homosexuella, bi- och transpersoner har också införts.

• Bland annat har homosexuella par utomlands förbjudits att adoptera ryska barn.

• En annan kontroversiell lag som antagits förbjuder människor att propagera för "icke-traditionella sexuella relationer" till minderåriga.

(TT)

På torsdagen samlades Pridedeltagare för en demonstration utanför Rysslands ambassad i Stockholm.

Demonstranterna protesterade mot nya hårda lagar mot homosexuella som antagits i Ryssland. Den ryska lagen som förbjuder propaganda för "icke-traditionella sexuella relationer" har mött stark kritik från omvärlden.

Den 10 augusti inleds friidrotts-VM i Moskva och nästa år ska Ryssland arrangera vinter-OS. Under Pridefestivalens invigning i Stockholm i onsdags uppmanade talaren Alexander Bard till en bojkott av mästerskapen - eller åtminstone en stark markering från svensk sida.

Svenska friidrottshjältar som Expressen.se varit i kontakt med är eniga om att en bojkott är att gå för långt - men många förespråkar ändå någon form av markering.

– Det har provats med bojkotter tidigare, inte minst i de olympiska spelen, och det har aldrig gjort någon skillnad. Det enda som händer är att de aktiva i landet som bojkottar inte får chansen att tävla, säger den tidigare höjdhopparen Stefan Holm.

– Jag tror inte att man ska kräva det men vill den enskilda idrottaren göra något så är det upp till den.

"Inte rätt forum för protest"

Den tidigare medeldistanslöparen Malin Ewerlöf Krepp, med ett EM-silver på meritlistan, är skeptisk till en bojkott.

– Friidrottsmännen har förberett sig och är där för att göra sin grej. Jag tycker inte att det är rätt forum för att genomföra en protest som inte har med sporten att göra. Det här må man tycka vara fel men jag tycker inte att det är rätt forum för att göra någon protest.

Den tidigare längdhopperskan och tv-kommentatorn Erica Johansson tror inte att en svensk bojkott skulle påverka någonting.

– Om vi hade haft idrottare som var lika bra som jamaicanerna hade det kanske haft en effekt, men nu är vi lilla Sverige och vi ska vara glada om vi får en finalplats.

Hon uppmanar i stället enskilda idrottsmän att göra något - om de själva vill det.

– Är det någon av de aktiva som är intresserade av att göra en markering kanske man kan ha ett regnbågsband runt armen för att visa sin åsikt om det hela, säger hon.

"Givetvis ska man markera"

Även den tidigare häcklöparen Robert Kronberg tycker att Sverige borde göra något för att visa Ryssland vad vi tycker.

– Givetvis ska man markera mot det. Jag tycker inte att det är okej någonstans att inte respektera folks frihet att kunna vara dem de är. Men jag är lite kluven till hur hårt man ska agera. Att bojkotta kanske är lite att ta i.

Kronberg uppmanar både förbundet och idrottsstjärnorna att ta de tillfällen de kan för att säga vad de tycker om utvecklingen i Ryssland.

– Jag tycker definitivt att man från ledningshåll kan uppmärksamma berörda parter vad man tycker, som en signal. Sen tycker jag att man kan propagera för det som idrottare eller ledare när tillfälle ges i olika mediala sammanhang om man tycker så.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!