”Det kommer att bli en helt omöjlig situation”

Här spränger Kipchoge drömgränsen.
Mustafa Mohamed.
Foto: Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mustafa Mohamed och Lorenzo Nesi.
Foto: BILDBYRÅN
Nya skor väcker debatt inom friidrotten just nu.
Foto: Nike.
Arrangören varnar för diskningar inför SM i halvmaraton.

En ny sko har revolutionerat löpningen.

Men också skapat problem.

Inför SM i halvmaraton på onsdag har en ”helt omöjlig situation” uppstått – och arrangören varnar för att löpare kan diskas i efterhand.

– Det är tråkigt att det blivit sånt fokus på skorna, säger Mustafa Mohamed.

Rekord efter rekord slaktas just nu inom långdistanslöpningen och de allra flesta är överens om att det beror på de nya skorna.

Först var det Nike som lanserade två varianter: Vaporfly och Alphafly. Båda två hade inbyggda kolfiberplattor som skulle ge en hävstångseffekt och tjocka skumsulor som skulle absorbera energi. Och teknologin verkade funka.

Med ett par Vaporfly på fötterna sprang Mustafa Mohamed maraton på 2.10,04 och sänkte sitt personliga rekord med två minuter – 40 år gammal.

Med ett par Alphafly på fötterna lyckades kenyanen Eliud Kipchoge springa marathon på under två timmar – som den första personen någonsin.

– Hur skorna påverkat sporten? Utvecklingen är så brant att det är omöjligt att bortse från att de här skorna har haft en betydande del i den, säger Lorenzo Nesi som är Sveriges landslagsledare med fokus på långdistanslöpning.

Oro inför SM-tävlingen

Flera andra skotillverkare har nu kommit ut med liknande modeller för att kunna konkurrera med Nike. Samtidigt pågår det vilda diskussioner. Vissa löpare dömer ut dem som ”clownskor”, hävdar att de ”förstör sporten” och det dras paralleller till hajdräkterna som revolutionerade simningen – för att sen förbjudas. Andra löpare menar att det här är framtiden och att det bara är att vänja sig.

Internationella friidrottsförbundet (World Athletics) följer situationen noga och har även satt upp ett regelverk för skorna. De får bara ha ett lager kolfiberplatta, sulan får max vara 40 millimeter tjock och skomodellen måste ha funnits tillgänglig på marknaden i minst fyra månader.

Men enligt Lorenzo Nesi följs inte regelverket.

– Det är det stora problemet, att reglerna inte efterföljs. Skorna som används nu har inte varit tillgängliga för alla sen fyra månader tillbaka. Det går inte att överhuvudtaget få tag på skorna, om du inte har extremt bra kontakter, säger Nesi.

– Testa själv att försöka beställa hem dem från nätet...

Hur många svenska löpare har tillgång till de nya skorna?

– Det är en minoritet som har de allra senaste modellerna. Jag vet tre-fyra löpare som har den nya modellen från Saucony. De senaste modellerna från Nike och Adidas är det ännu färre som har.

På onsdag avgörs SM i halvmaraton i Anderstorp och arrangören står inför en svår utmaning. Vilka skor är egentligen förbjudna och vilka skor är okej att springa i?

– Det kommer bli en helt omöjlig situation för dem. De kan omöjligen veta vilka skomodeller som är godkända och vilka som inte är det… för World Athletics har ingen lista med den informationen, säger Lorenzo Nesi.

”Blivit en materialsport”

Arrangörens lösning blir nu i stället att registrera och fotografera alla löpares skor inför start. I efterhand ska det sen utredas om skorna verkligen funnits på marknaden i fyra månader. ”Löpare som tävlat i skor som inte uppfyller World Athletics krav på allmän tillgänglighet riskerar att i efterhand strykas från resultatlistan”, står det i tävlingens PM.

En av favoriterna inför SM i halvmaraton är Mustafa Mohamed.

– Skorna som jag kommer springa i är godkända, det vet jag. Jag kommer att springa i ett par Vaporfly, men inte i den allra senaste för det är lite osäkert kring om den modellen är godkänd eller inte, säger Mohamed.

Vad säger du om att det blivit ett sånt här fokus på skorna?

– Det är tråkigt. Jag tycker att löpning ska vara någonting enkelt, men nu har det nästan blivit en materialsport.

Hade det varit bättre om de här nya skorna inte tagits fram?

– Nja, det vet jag inte… det hade varit bättre om World Athletics hade varit tydligare med reglerna, så att vi hade något att förhålla oss till.


Dubbla rekord – efter 36 års väntan

1983 var Kjell-Erik Ståhl i sitt livs form och sprang maraton på 2.10,38 på VM i Helsingfors. Det var svenskt rekord – och ett rekord som skulle komma att stå sig i 36 år.

2019 lyckades David Nilsson slå Ståhls rekord genom att springa Valencia Marathon på 2.10,08. Och han gjorde det i Nikes nya sko Vaporfly.

2020 blixtrade Mustafa Mohamed till med 2.10,04 på Sevilla Marathon och slog därmed David Nilssons rekord, som bara stod sig i knappt tre månader. Även han hade ett par Vaporfly på fötterna.

En som inte uppskattade de nya rekorden var Kjell-Erik Ståhl som basunerade ut att de borde strykas. Han kallade det hela för skodoping. ”Hade jag haft samma hjälpmedel hade jag sprungit på 2.08, helt säkert”, förklarade Ståhl.


LÄS MER: Allt du behöver veta om Diamond League 2020

LÄS MER: Ilskan efter svenska rekordet: ”Skodoping”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.