Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnan ställd: ”Shit – hade ingen aning”

Armand Duplantis tar världsrekordet i stavhopp inomhus: ”Svindlande”.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Armand Duplantis världsrekord hyllas över hela världen.

Höjdhoppsikonen Stefan Holm är i chock över svenskens monsterhopp på 6,17.

– Det finns inga ord. Det är så sjukt, säger han.

– Det känns inte som han har något stopp nu, säger Angelica Bengtsson. 

Ingen har hoppat stavhopp högre i världen än Armand Duplantis.

Svensken var nära världsrekordet i tisdags när han rev med en armbåge.

Under lördagskvällen klarade han bedriften och blev historisk under världstourtävlingen inomhus i Torun, Polen.

Svensken tog 5,52, 5,72 och 5,92 utan några som helst problem. Duplantis följde upp med att slå det svenska inomhusrekordet på 6,01 – innan han bestämde sig för att skicka upp ribban på ett nytt världsrekordförsök: 6,17. 

Det första försöket blev misslyckat. Men i andra försöket svävade Duplantis över ribban och touchade den på vägen ner. 

Men ribban låg kvar.

Duplantis slog därmed fransmannen Renaud Lavillenies världsrekord på 6,16 meter från 2014.

Holm: ”Det finns inga ord”

Friidrottsvärlden häpnar nu över svenskens monsterhopp.

– Det finns inga ord. Det är så sjukt, säger Stefan Holm.

Höjdhoppsikonen följde tävlingarna direkt från Helsingfors, där han befinner sig för en landslagstävling där även sonen Melwin är med.

– Jag tänkte att antingen blir det skithögt i dag igen eller så blir det sisådär. Men helt uppenbart hade han orkat ladda om. Och då blir det så här... Nej, det är helt otroligt. Han är stavhoppets Usain Bolt, säger Stefan Holm.

Holm kan se likheterna mellan stavhopp och höjdhopp och tror att tisdagens försök på världsrekordhöjden var en viktig träning för Duplantis.  

– De här försöken han fick göra i tisdags tror jag betydde väldigt mycket. Att få se ribban ligga på de här höjderna och att få prova på dem är viktigt, för det är ingenting man gör på träning. Om man får testa på och tappa respekten litegrann för de här höjderna så blir det lättare, säger Holm.

Det är sex månader kvar till OS i Tokyo. Vilka förväntningar ska vi ha på honom?

– Just nu är han extremt stor favorit. Men det är långt kvar. Det hinner rinna mycket vatten under bron. Men jag tror att han trivs med att åka till Tokyo som favorit. Han är en tävlingsskalle.

När såg vi en större svensk friidrottstalang senast?

– Vi har Klüft, Sjöberg och Kajsa Bergqvist. Sjöberg tog ändå OS-silver som 19-åring och slog världsrekord som 22-åring. Och ”Carro” (Klüft) vann OS-guld som 21-åring. Så det är väl de två som jag skulle kunna jämföra med. Det är bara att hoppas att ”Mondo” får vara hel och frisk nu.

Kajsa Bergqvist: ”Makalöst starkt”

SVT:s expert Kajsa Bergqvist stämmer in i hyllningarna.

– Jag är så otroligt imponerad över hans prestation att det är svårt att hitta det rätta orden, säger hon. 

– Sedan EM i Berlin 2018 har jag varit övertygad om att Mondo skulle sätta världsrekord en dag. Men att han gör det redan nu så tidigt i karriären är makalöst starkt. Ofta utvecklas man ett steg i taget och sedan kan det ta ett par år innan man tar nästa. Men Mondo går som en raket och fortsätter han såhär är han på väg att sätta en helt ny nivå och standard för manligt stavhopp, fortsätter hon.

Karin Torneklint: ”Helt fantastiskt”

Sveriges förbundskapten Karin Torneklint befinner sig med landslaget i Helsingfors. De tittade på tävlingen tillsammans och utbröt i ett stort jubel när Duplantis satte nytt världsrekord.

– Det är helt fantastiskt. Overkligt. Alla har ju känt att han har en enorm kapacitet, så jag är inte förvånad. Det är verkligen helt magiskt, säger Torneklint och fortsätter:

– Jag pratade med hans mamma för någon månad sen och då sa hon att Armand var i väldigt bra form och ja… det kan man ju säga att han är, säger Torneklint och skrattar.

När såg du något liknande senast?

– Det är så svårt att jämföra med andras prestationer, men nej, jag har inte sett något liknande tidigare. Det här var en sak som man trodde var omöjligt, men han gör det så enkelt. Det ska verkligen bli kul att följa Armand, han kommer ju kunna hålla på i hur många år som helst, säger Torneklint.

Angelica Bengtsson: ”Man är stolt”

Angelica Bengtsson, som just rivit ut sig på en stavhoppsgala i Rouen, Frankrike, fick nyheten om Duplantis världsrekord av SportExpressen:

– Va!? Okej! Shit. Nej, men det är ju fantastiskt. Åh, vad roligt. Jag hade ingen aning, säger hon.

– Man är stolt över att han tävlar för Sverige.

Angelica Bengtsson fortsätter:

– Det är så otroligt, han är så stark mentalt. Efter att han var så nära förra veckan trodde man kanske att det skulle bli svårare den här gången. För en vanlig människa hade det kanske gått upp i huvudet, och att det hade varit svårt att slappna av. Det här är helt otroligt imponerande.

Vad gör honom så bra?

– Det är en tävlingsmänniska som fortfarande en ung och som inte har mött några hinder. Han har inte varit skadad, det bara rullar på. Han fattar liksom inte att det är högt.

– Det känns inte som han har något stopp nu.

Patrik Klüft: ”Det här är bara början”

Sveriges tidigare stavhoppare Patrik Klüft följde inte tävlingen men har sett Duplantis hopp i efterhand.

– Jag jagade ifatt det i efterhand och såg något klipp där någon filmat av en tv. Fy fan vad bra han är alltså, säger han. 

Vad gör honom så bra? 

– Den feelingen han har i hoppningen, den känslan. Den tekniska känslan är ju helt magisk. Men sen har han ju utvecklat sin hans löpning mycket. Han har gått från att vara lite junioraktig till att bli lite mer ”seniorig”, om man säger så. Där ser man en stor skilland från förra sommaren. 

Vad betyder det här för svensk friidrott? 

– Det är alltid bra. Jag hade förmånen att vara med senaste framgångsvågen. Nu är det Ståhl och Armand och nån till. Det betyder ju att alla de svenska tävlingarna kommer lyftas, och mer publik kommer kolla. Det är bara roligt, det drar och skapar ett jätteintresse. 

Klüft anar att många bra år ligger framför 20-åringen. 

– Han är inte färdig än, nej nej nej. Det här är bara början. Man ska vara försiktig, inte säga att man ska radera Bubka och alla de grejerna. Men det är så svårt att säga var taket är, säger han.

Utomhusrekordet ligger farligt till nu (6.14)? 

– Det gör det ju, det ser ju vem som helst. 

– Det som är så kul med honom, att han trots sin ålder håller sån lägstanivå och är så stabil. Han håller det på en bra nivå hela tiden.

 

TV: Duplantis efter världsrekordet: ”Kan fortfarande inte tro det”

Svenska stjärnan överlycklig efter monsterhoppet på 6,17 meter.

Duplantis hyllar föräldrarna efter VM-silvret 2019: ”Är ingenting utan dem”

Armand Duplantis fina hyllning till sin mamma och pappa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.