Ludvig Holmberg Foto: YLWA YNGVESSON
Ludvig Holmberg  Foto: YLWA YNGVESSON

"Det är en vidrig VM-guldmedaljör"

Publicerad

LONDON. Buropen dånar inne på Olympiastadion i London.

Hur kunde det här ske?

Friidrottsvärldens allra mest skimrande karriär fick värsta möjliga avslut.

Det här känns smutsigt.

2001 var första gången Justin Gatlin åkte fast för doping.

2006 hände det igen.

I vanliga fall innebär det livstids avstängning från friidrotten, men Gatlin samarbetade med dopingjägarna och kom undan med en åtta år lång avstängning. Den kortades sen till fyra år efter överklagan.

Och nu står Justin Gatlin här som VM-guldmedaljör på 100 meter – i Usain Bolts allra sista lopp på distansen.

I mina ögon är det en vidrig guldmedaljör.

Kvällen började ju på bästa möjliga sätt. Daniel Ståhl sprang fortfarande runt med en blågul flagga över huvudet och jublade när Usain Bolt vandrade in på Olympiastadion och 60 000 åskådare ställde sig upp och tjöt av förtjusning.

Tidernas snabbaste man showade lite, gick ner i startblocken och sen brände startpistolen av.

Pang!

Och problemen började direkt för Usain Bolt.

Återigen var han långsam ut ur blocken, halvvägs in i loppet var han klart efter både Christian Coleman och Jimmy Vicaut. Han kämpade sig tillbaka, kom upp jämsides med Coleman och med några meter kvar såg det ut som att han på väg mot segern. Då dök Justin Gatlin plötsligt upp på bana åtta – och vid målgången var det omöjligt att avgöra vem det egentligen var som vann.

Några sekunder senare kom chocken.

Den träffade oss alla rakt i ansiktet – och 60 000 åskådare svarade med att bua ut den dömde fuskaren Justin Gatlin.

Gatlin föll ner på knä och bugade för Usain Bolt och tidernas snabbaste man bara skrattade, troligen var han i fullständig chock. När speakern sprang fram till honom med mikrofonen för att få en första reaktion förklarade Bolt att det var ”amazing”, men vi vet alla om han ljög.

Det här var så klart fruktansvärt, långt ifrån ”amazing”.

Det var det värsta som kunde hända.

Bolt slutade trea (!) i sitt sista lopp någonsin på 100 meter och den som han absolut inte ville förlora mot, den som irriterat honom så mycket genom olika utspel i media, stod där som segrare. Gatlin hade precis tagit hans guldmedalj.

Jag är säker på att det här kommer att gnaga i Bolt väldigt, väldigt länge. Det var inte det slutet som han hade tänkt sig.

Kan det till och med få honom att fortsätta karriären över OS i Tokyo 2020? Nej, jag tror inte det.

Usain Bolt är extremt trött på det här med att springa. Han tycker att det är jobbigt, det gör ont och han måste offra alldeles för mycket. Just nu vill han bara festa, äta skräpmat och slappa i poolen tillsammans med sin flickvän.

Han är färdig.

Och ja, vi kommer så klart att minnas honom som en av de absolut största genom alla tider. Som mannen som förändrade en hel sport och satte rekord som kommer att stå kvar i historieböckerna tills de vittrar sönder.

Han är en legendar.

Hur vi kommer att minnas Justin Gatlin? Som killen som tog sig tillbaka efter dubbla dopingavstängningar och plötsligt började springa misstänksamt snabbt i oroväckande hög ålder. Sen smutsade han dessutom ner Bolts sista stora show.

Gatlin förtjänar alla burop han kan få.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag