Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Patrik Sjöbergs ilska: ”Det är fruktansvärt”

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: SHOPLAND/BPI/REX/SHUTTERSTOCK / SHOPLAND/BPI/REX/SHUTTERSTOCK/IB REX FEATURES

I går kom beslutet som kan ha inneburit slutet på OS-guldmedaljören Caster Semenyas karriär.

Nu rasar Sydafrikas regering mot det internationella friidrottsförbundets nya regel. 

"Det här beteendet från IAAF är otroligt orättvist, oschysst och uppenbart rasistiskt", skriver partiet i ett uttalande enligt News24.  

– Det är hemskt och fruktansvärt för individen, säger svenske friidrottslegendaren Patrik Sjöberg. 

I går kom beskedet från det internationella friidrottsförbundet. Från och med den 1 november kommer ett nytt regelverk introduceras, där den högst tillåtna gränsen för kvinnliga långlöpares testosteronvärden ligger på fem nanomol per liter. 

Det här kommer att påverka hyperandrogena löpare – alltså kvinnor som har en medfött hög produktion av det manliga könshormonet testosteron. Det tveklöst mest kända exemplet på fenomenet är Caster Semenya, regerande mästare i både VM och OS på 800 meter. 

 

LÄS MER: SVT-profilen: ”Jag känner ett stort obehag” 

Semenya stoppas

– Som ett internationellt förbund inom vår idrott har vi ett ansvar att säkra rättvisa tävlingsförutsättningar för idrottarna. Precis som många andra sporter har vi valt två olika kategorier för våra idrottare, mansklassen och kvinnoklassen. Det betyder att vi måste vara tydliga med tävlingskriterierna i de här två kategorierna, sa IAAF:s ordförande Sebastian Coe i ett officiellt pressmeddelande.  

Nu menar många att IAAF ägnar sig åt en häxjakt på just Semenya. Stjärnan får gott om stöd från profiler som tar hennes parti.

"Vi kan inte ignorera att Caster Semenya är måltavlan här. Jag ser det som både rasistiskt och sexistiskt, eftersom det utgår från en tanke om hur en kvinna får se ut. Budskapet? Kvinnliga idrottare, ni får vara starka, men inte för starka", skriver Chris Mosier, amerikansk friidrottare och transperson, på Twitter.  

"Det är vidrigt"

"Det är vidrigt att IAAF vill tvinga Caster Semenya att antingen ta mediciner för att sänka sina testosteronvärden eller tävla i andra grenar. Det här är bara ännu ett kvinnoförtryck, speciellt riktat mot starka afrikanska kvinnor som slår andra", skriver kände aktivisten och skribenten Ulrich Janse van Vuuren. 

ANC, regeringspartiet i Sydafrika, tar tydlig ställning för Semenya. 

"Det här beteendet från IAAF är otroligt orättvist, oschysst och uppenbart rasistiskt", skriver partiet i ett uttalande enligt News24. 

– Alla sydafrikaner måste stå enade mot de här reglerna, som har skapats för att sabotera för Casters karriär, säger idrottsministern Toko Xasa. 

Sjöberg reagerar

Svenske friidrottslegendaren Patrik Sjöberg känner också sympati för Semenya. 

– Det är ju hemskt för en kvinna som har en naturligt hög produktion. Ska hon då inte få tävla? Det är fruktansvärt för individen. Man tittar ju på Rysslands organiserade doping. Ska man inte ägna sig åt att jaga folk där det finns bevis för metodiskt fusk, kan jag spontant känna. 

– När ska man börja gallra bland människor med hög testosteronproduktion? Ska man säga åt en tolvårig tjej: du får inte vara med. Hur ska vi kontrollera det? När börjar man testa? 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.