”Oerhört tragiskt – det är alldeles för tidigt”

Tidigare sportstjärnan Sara Wedlund blev 45 år
Sara Wedlund.
Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kajsa Bergqvist.
Foto: ROBBAN ANDERSSON
Stefan Holm.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

Friidrotts-Sverige har sorg.

Den tidigare långdistans- och terränglöparen Sara Wedlund är död.

– Jag blir väldigt ledsen. Det är sorg, säger Kajsa Bergqvist.

Höjdhopparen Stefan Holm är ett år yngre än Wedlund, men visste inte vem det var när hon slog igenom i början på 90-talet. 

– Jag satt framför tv:n och förtrollades. Det var som en saga, hon kom från ingenstans och försvann lika fort. Det är oerhört tragiskt att hon gått bort vid 45 års ålder, alldeles för tidigt. Tankarna går till familjen, det är de som är kvar som det är värst för, säger han.

Hur minns du henne som löpare?

– Jag såg en gala från Helsingfors med en svenska som sprang väldigt fort, och tänkte att det här måste vara bland det bästa någonsin. Så kollade jag upp statistiken och insåg att det var svenskt rekord. Och jag hade aldrig hört talas om henne, trots att vi var i samma ålder. 

– Jag tyckte att jag hade koll på friidrott och de som var i min ålder. 

Efter problem med skador och anorexi försvann Wedlund från löpningen i slutet av 90-talet, och lyckades aldrig göra comeback. 

– Den blev alldeles för kort, det hade kunnat bli betydligt mer än vad det blev. Men det är ganska få förunnat att vara i VM- och OS-final som svensk, säger OS-guldmedaljören Stefan Holm.

Kajsa Bergqvist: ”Det är sorg”

Före detta höjdhopparen Kajsa Bergqvist sörjer sin tidigare friidrottskollega.

– Jag blir väldigt ledsen. Det är sorg. Vi har inte haft kontakt på väldigt många år, vi har aldrig haft en privat kontakt egentligen, hon var ju väldigt privat som person även när vi var aktiva tillsammans, säger hon.

– Jag har tänkt på henne en del, jag har tänkt och hoppats hon mår bra och lever sitt liv. Hon var en fantastisk idrottstalang som var fantastiskt duktig och hade kunnat bli ännu bättre och haft en bra karriär med säkert ännu mer glädje om hon hade kunnat få hålla sig frisk också under sin korta men framgångsrika aktiva karriär.

Hur kommer du att minnas henne?

– En fantastisk idrottstjej. Utan att vi hade en nära kontakt, så ändå på tävlingar som vi var på tillsammans, kunde hon vara rätt rolig och säga lite oväntade saker och var lite underfundig.

Sara Wedlund gjorde aldrig någon intervju efter att hon la av 2003. Bergqvist minns en tjej som inte gillade rampljuset, men njöt inför publiken.

– Under den här sommaren jag tror alla kommer ihåg 1995 i Göteborg när hon var hela Sveriges Sara. Inte bara för att hon var så duktig löpare utan hon var väldigt speciell och gillade inte att bli intervjuad. Sedan tror jag hon njöt på idrottsbanan när folk jublade och hejade, i övrigt så tyckte hon det var jättejobbigt.

Eriksson: ”Hon kändes jäkligt genuin”

Veronica Eriksson tränade tillsammans med Wedlund i Hässelby SK kort före genombrottet.

– Det är så tragiskt, någon som lämnar in vid 45. Det är hemskt. Jag hoppas att hennes familj kommer över det. 

Eriksson, som under sin stavhoppskarriär hette Martin, ser med värme tillbaka på den korta tid hon umgicks med Wedlund.

– Hon kändes jäkligt genuin. Det var en fin människa, sådana man behöver i sitt liv. Jag önskar att jag fått lära känna henne bättre. Så är det alltid. 

Mats Olsson krönikör för SportExpressen om löparstjärnan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.