Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är som doping – men ännu bättre”

Eliud Kipchoge blev nyligen först att springa ett maraton under två timmar.
Kipchoge sprang med en sko som Nike ännu inte släppt.Foto: GEPA PICTURES/ MARIO KNEISL / BILDBYRÅN
Brigid Kosgei slog rekord med Nikes VaporflyFoto: MIKE SEGAR / BILDBYRÅN REUTERS X90033
Foto: JED LEICESTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JED LEICESTER / AP TT NYHETSBYRÅN

En ny skomodell står i fokus efter flera rekord inom maratonlöpningen. 

Nu meddelar det internationella friidrottsförbundet att de utreder Nikes omdiskuterade design. 

”Det är som doping – men ännu bättre”, menar HBL:s krönikör Markus Lindqvist. 

Det har varit ett bra år för maratonlöpning. Den tolfte oktober blev kenyanen Eliud Kipchoge först någonsin att ta sig under drömgränsen på två timmar, och dagen efter slog landsmaninnan Brigid Kosgei damernas världsrekord på distansen. 

På grund av de speciella förutsättningarna som rådde under Kipchoges lopp räknas det inte som något världsrekord. Kipchoge har dock själv det officiella världsrekordet, satt i Berlin förra året. Och faktum är att de fem snabbaste maratonloppet genom tiderna har sprungits de 13 senaste månaderna. 

Gemensamma nämnaren för supertiderna? Nikes skomodell Vaporfly. Både Kipchoge, Kosgei och alla andra som presterat snabba tider det senaste året har sprungit med den omdiskuterade designen under fötterna. 

Skorna kan bryta mot reglerna

Skorna har enligt Fox uppgetts kunna förbättra löparens prestation med fyra procent. 

– Jag brukar inte gå på den typ av marknadsföringsknep, men om du tittar på den research och data som finns så verkar skorna ha en stor effekt, säger Steve Magness, tränare vid University of Houston, till Washington Post

Den italienske tränaren Gianni Demadonna har tillsammans med runt 20 utövare skickat in ett brev till IAAF (det internationella friidrottsförbundet) och krävt en utredning av skorna eftersom de menar att modellen kan bryta mot förbundets regler. 

”Skorna som används ska vara möjliga att få tag på för alla utövare. Skorna kan inte produceras på ett sätt som ger utövare en orättvist stor fördel”, står det i IAAF:s regler

Det är oklart hur långt Kipchoge faktiskt tänjt på gränserna, då han använde sig av en kommande, hittills okänd, Vaperfly-modell. Det var också en av anledningarna till att tiden inte godkändes som nytt världsrekord. 

”Nikes skor är som doping fast bättre”

Men även löpare, Brigid Kosgei till exempel, som sprungit på fina tider med godkända skor på fötterna har ifrågasatts. 

– Jag vill att alla ska ha tillgång till samma material, så att det är den bästa löparen som faktiskt vinner, säger Sondre Nordstad Moen, som tidigare hade Europarekordet på maraton, till Dagbladet.

”De här supersnabba skorna håller på att bli ett problem”, skriver OS-triatleten Keiichi Sato på Twitter.

”Nikes skor är som doping, fast ännu bättre. De är tillåtna”, skriver krönikören Markus Lindqvist i HBL

Och nu bekräftar IAAF att de utreder Nikes modell. 

”IAAF:s utmaning är att hitta rätt balans mellan den teknologiska utvecklingen och att samtidigt bevara idrottens fundamentala värden: tillgänglighet, universalitet och rättvisa”, skriver de i ett pressmeddelande enligt The Times

Se Sportklubben – nytt avsnitt ute 

Se Sportklubben med Philip Gadd och Erica Carlsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.