Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är respektlöst och förnedrande”

Eilish McColganFoto: Action Images / BILDBYRÅN
Henrik Ingebrigtsen ska springa i en av distanserna som får ny regel.Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

En ny regel skapar heta känslor inför Continental Cup i friidrott i helgen.

Löparstjärnan Eilish McColgan, 27, väljer att bojkotta tävlingen – och flera experter rasar mot arrangören.

– Det är respektlöst och förnedrande, säger Sveriges landslagsledare Lorenzo Nesi.

Världens bästa friidrottare är i helgen inbjudna till Continental Cup i Ostrava, Tjeckien. Europa, Afrika, Amerika och Asien/Oceanien bildar fyra olika lag och gör upp om totalsegern över två dagars tävlande.

Men reglerna ser inte ut om vanligt.

På både 3 000 meter och 3 000 meter hinder kommer löpare att plockas av banan innan loppet är färdigt. Den som ligger sist efter varv tre, fyra, fem och sex kommer att tvingas kliva åt sidan.

Därmed blir det bara ett fåtal löpare som får chansen att gå i mål.

Förklarar sitt avhopp

Regeländringen väcker starka reaktioner i friidrottsvärlden. I sociala medier döms det hela ut som ”nonsens” och fans vädjar om att arrangören ska tänka om.

– Jag förstår att folk är förbannade, säger Radiosportens expert Miro Zalar.

– Det är märkligt vad mycket skit olika beslutsfattare försöker hitta på. Vi har sett en rad olika förslag på hur de ska modernisera friidrotten, men ärligt talat är det svårt att se hur något av förslagen faktiskt ska hjälpa.

– Jag tycker att de tänker helt fel här.

Eilish McColgan från Storbritannien, som knep bronset på 5 000 meter på EM i Berlin i somras, väljer att nobba Continental Cup på grund av de nya reglerna.

”Jag vill springa, men när de meddelade att de skulle köra ett elimineringslopp så ändrade jag mig”, skriver McColgan på Twitter.

”Det är verkligen synd. Jag hade älskat att representera Europa, det är en unik möjlighet, men det är frustrerande att 5 000 anses vara för tråkigt så vi måste springa 3 000 meter i stället. Men till och med det är för tråkigt, så det måste köra med eliminering.”

"Det är bara fånigt"

Sveriges landslagsledare Lorenzo Nesi tycker att Eilish McColgan gör helt rätt som bojkottar tävlingen.

Han kallar regeländringen för ”pajaserier”.

– Det sitter massa ängsliga män i min ålder och tror att det här skulle modernisera friidrotten, men det är totalt fel håll att gå. Det här är någonting för ”Mästarnas mästare” eller liknande tv-shower, säger Nesi.

– Det är bara fånigt. Dessutom är det respektlöst mot de aktiva själva. Hade jag varit ledare och tagit ut någon för att springa ett sånt här lopp så hade jag skämts.

Han fortsätter:

– Då kan man lika gärna ge löparna elektriska stötar under loppet, så att publiken tycker det är roligt och kan skratta åt dem. Det går åt det hållet nu. Det är förnedrande och det ska man inte utsätta seriösa idrottare för.

Lorenzo NesiFoto: BILDBYRÅN

Lorenzo Nesi är övertygad om att tiderna i loppet kommer bli sämre när förutsättningarna ändras. Helen Clitheroe, som vann EM-guld på 3 000 meter inomhus 2011, varnar också för att det kommer bli kaos under loppet.

Det är nämligen inte alltid helt lätt att avgöra vem som faktiskt var sist vid varvningen.

”Jag sprang hinder när de testade det här på Europacupen ett år och vinnaren i det loppet var den som egentligen blev eliminerad vid första varvningen, men hon hade vägrat att stanna”, skriver Clitheroe på Twitter.

Eilish McColgan befarar liknande scener i helgen.

”Det kommer sluta med att folk som är eliminerade kommer att springa vidare. Nu har de till och med infört en regel som gör att om man inte stannar, då får man inga prispengar.”

Duplantis tackade nej

Lorenzo Nesi och Miro Zalar är överens om att friidrotten behöver moderniseras, men inte på det här sättet.

Zalar förklarar att arrangörerna i stället borde fokusera på att lägga smartare tidsprogram för att få bättre flyt i tävlingarna och få fram mer information till publiken.

– Den bästa tävlingen jag var på i år var Folksam GP i Karlstad, där schemat gjorde att tävlingarna hela tiden flöt på i ett bra tempo och dessutom hade de skickliga speakers som hjälpte publiken, säger Zalar.

– Det är mer den biten som måste utvecklas, inte gå in och peta i själva grenarna. 

De europeiska löparna som kommer till start på 3 000 meter är Konstanze Klosterhalfen (Tyskland), Sifan Hassan (Holland) och Henrik Ingebrigtsen (Norge). På 3 000 meter hinder startar Anna Emilie Möller (Danmark), Ophélie Claude-Boxberger (Frankrike), Fernando Carro (Spanien) och Yohanes Chiappinelli (Italien).

Sverige har två stjärnor på plats i Ostrava i helgen. Daniel Ståhl ska kasta diskus och Andreas Kramer ska springa 800 meter. Även stavstjärnan Armand Duplantis var kvalificerad till Continental Cup, men han valde att tacka nej eftersom han precis börjat ny skola i USA.

 

LÄS MER: Armand Duplantis – därför valde han Sverige

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.