Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag kan bli så arg att jag slår in en vägg och bara skriker”

Bianca Salming. Foto: ANNA FRIBERG
Bianca Salming har problem med en fotskada och överväger att ge upp mångkampen och bara satsa på höjdhopp. Foto: AXEL KOHRING / ACTION PRESS STELLA PICTURES
Bianca med pappa Börje Salming.Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL
Bianca Salming tillsammans med mamma Katarina Pettersson. Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Det är inte det att hon inte gillar pappa Börje eller mamma Katarina.

Men Bianca Salming, 20, har längtat efter att flytta hemifrån.

– Jag måste få vara ensam, säger friidrottsstjärnan som också berättar om gången då föräldrarna trodde hon dött, planerna på att byta gren och varför hon tröttnar på förhållande efter tre månader. 

Bianca Salming har precis kommit hem från ett drygt två veckor långt träningsläger i Montenegro. 

Men även om hon älskar att resa så är 20-åringen lättad över att vara hemma i Stockholm igen. 

– Två veckor går bra att vara i väg men sedan längtar jag hem. Inte på grund av träningsmängden, den är ungefär densamma oavsett var jag är. Men när jag är hemma kan jag göra andra saker vid sidan om träningen på ett annat sätt. 

Sedan ett år tillbaka är ”hem” för Bianca Salming en alldeles egen lägenhet i centrala Stockholm.

Bättre relation med pappa Börje

Tidigare har hon bott växelvis hos föräldrarna Katarina Pettersson och Börje Salming. 

– Jag älskar verkligen min lägenhet och att få vara ensam där. Det är inte det att jag inte gillar mina föräldrar. Men jag har verkligen ett behov av att få vara i fred.

Bianca Salming berättar också att hennes relation med pappa Börje har blivit ännu bättre sedan flytten. 

– Jag har alltid gillat att vara med honom, men det blir ännu roligare nu när vi inte ses lika ofta. 

Bianca Salming tillsammans med pappa Börje. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Hon är van vid att det kommer frågor om honom, hockeylegendaren Börje Salming. 

– Jag har inga problem med det. Och visst har jag dragit nytta av mitt efternamn ibland. Men jag skulle till exempel aldrig få sponsorer om jag inte presterade något själv. 

Det är sista året som den 20-åriga mångkamparen Bianca Salming får tävla som junior. 

Något hon bävar lite för.

– Jag har åldersnoja, på något sätt vill jag att livet alltid ska vara som det är nu. När man tävlar som junior tycker nästan alla att allt man gör är bra. Som senior blir kraven och pressen mycket större. 

Hennes fokus ligger först och främst på U23-VM i Sverige i sommar, men Bianca Salming medger att VM i Doha i september också finns i tanken. 

– Jag hoppas att jag kommer ta mig dit. 

Bianca Salming hoppas kvalificera sig till friidrotts-VM i Doha i september. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Förra säsongen var delvis strulig för Bianca Salming som hade återkommande problem med sin högerfot. När utomhus-EM i Berlin avgjordes i augusti tvingades hon avbryta sjukampen efter fyra grenar. 

– Jag har fortfarande känningar i foten och har haft en hel del ont den senaste tiden. 

De långdragna problemen har gjort att hon har börjat tänka om. 

– Tankarna om att sluta med sjukampen och bara köra höjdhopp finns där. 

Bianca Salming tystnar en stund innan hon fortsätter. 

– Det är egentligen inget som jag har diskuterat med min tränare, men med tanke på skadan så blir jag så himla frustrerad. 

– När det gör ont så kan jag bli så arg att jag slår in i en vägg och bara skriker ”varför blir det inte bra?” Och det är smärtan som gör att jag överväger att byta till bara höjdhopp. Samtidigt känns det fel att sluta med mångkampen också och ge upp till exempel kastgrenar som jag är bra på. 

Bianca Salmings personbästa i höjdhopp är 1,92, kvalgränsen till VM i Doha är 1,94. 

– Vi får se hur det blir den här säsongen, vad jag satsar på.

Vad är det som kommer att avgöra?

– Hur foten känns när jag börjar springa med spikskor. 

”Jag gillar att festa”

Friidrotten har blivit allt mer viktig för Bianca Salming, samtidigt medger hon att det finns andra bitar i livet som hon inte tänker offra. 

– Jag gillar att gå ut och festa med mina kompisar. Nu för tiden skulle jag aldrig göra det under säsongen. Men när jag var 15-16 år var jag helt crazy, jag kunde vara ute till klockan fem på morgonen även om jag skulle träna dagen efter. 

– Så skulle jag aldrig göra nu. Under säsongen missar jag inte en enda träning, och jag tränar egentligen mer än vad jag ska. Men jag måste få ha några dagar när jag struntar i allt. 

– Och helt ärligt, jag skiter i vad folk säger. Jag festar då och då när säsongen är över. Det är inget jag hymlar med. Det är jag också som person. Och jag fattar inte varför man ska döma någon för det. 

”De som tror att jag lever på pappa har fel”

Hon säger att hon har blivit bra på att bortse från när folk ibland menar att hon har räkmacka tack vare att hennes pappa är Börje Salming. 

– Visst, han hjälpte mig att köpa lägenheten, och det är jag tacksam för. Men de som tror att jag bara lever på min pappa har fel. Jag vill klara mig själv, och det gör jag. Jag vill inte vara beroende av pappas pengar. 

– Om jag tog ut alla pengar som jag tjänar på friidrotten skulle jag ro runt det. Men jag jobbar halvtid på ett tv-produktionsbolag också, så jag behöver inte göra det. 

Bianca Salming har bland annat, via produktionsbolaget, varit en av deltagarna i tv-programmet ”Sverige springer”. 

– Jag tycker det är väldigt kul och det känns bra att tjäna lite extra pengar. 

Bianca Salming flyttade till en egen lägenhet i centrala Stockholm för ett år sedan. Foto: ANNA FRIBERG

För drygt två år sedan drabbades Börje Salming av hjärtproblem och opererades akut för det. 

– Jag blev självklart rädd och orolig när det hände. Men pappa har återhämtat sig bra fysiskt och det går inte att gå runt och oroa sig. Däremot är det jobbigt att se hur skör han har blivit efter det som hände. Han har insett att livet är bräckligt, och att se att han tänker en del på det är jobbigt. Men vi pratar mycket om allt det där vilket känns skönt. 

– Pappa har till och med lärt sig gråta, vilket jag tror är bra. 

”De trodde att jag hade dött”

Det är dock med ett skratt som Bianca Salming berättar om en incident tidigare i år då hennes föräldrar drabbades av stor oro för henne.

– Det var en söndag och jag jobbade extra på ett kafé tio meter ifrån där jag bor. Eftersom jag jobbade hade jag ingen koll på min mobil men när jag tittade på den så såg jag att jag hade massa missade samtal från både mamma och pappa. 

– De hade inte hört av mig sedan dagen innan och hade blivit jätteorolig och trodde att jag hade försvunnit. Och när jag slutade jobbet kom pappa in på kaféet och grät för att han hade varit så orolig. Han trodde att jag hade dött. 

– Jag fattar inte hur det kunde bli så oroliga, haha. Jag hade ju bara inte haft koll på min mobil. 

Bianca Salming ser fram emot sommarens U23-VM som blir hennes sista tävling som junior. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag ska bli bäst i världen på sjukamp, eller höjdhopp. 

Vill du skaffa familj?

– Ja, så småningom. Men just nu är jag inte speciellt bra på förhållanden. Visst, det är kul att vara lite kär ibland, men när jag är ihop med någon tröttnar jag efter tre månader och vill hellre vara ensam. 

 

LÄS MER: Börje Salming om sitt hjärtfel